Boklansering og finanskrise

Boka Sammenbruddet kommer på markedet i dag. Jeg presenterte den i Moss i går og skal presentere den på Litteraturhuset i dag og feirer det med litt fakta fra den amerikanske finanskrisa.

Store hemmelige lån til Wall Street-kaksene

Under finanskrisa i 2008 fikk de største Wall Street-bankene hemmelige lån fra det amerikanske Federal Reserve på svimlende 1200 milliarder dollar melder Bloomberg.

Dette lånet, som altså offentligheten ikke fikk vite noe om, var svært mye større enn den offisielle hjelpepakka på 160 milliarder dollar fra finansdepartementet.

Den største låntakeren i denne hemmelige operasjonen var Morgan Stanley, som fikk så mye som 107,3 milliarder. Citigroup fikk 99,5 milliarder og Bank of America 91,4 millarder. Tallene er svimlende, og viser at hele aristokratiet av amerikansk finanskapital var i ferd med å gå over ende.

Tretti av låntakerne i denne operasjonen var europeiske selskaper. Royal Bank of Scotland fikk 84,5 milliarder og den sveitsiske UBS AG fikk 77,2 milliarder.

Bloombergs avsløring viser hvor langt den amerikanske staten var villig til å gå for å sikre finanskapitalens interesser. Når vanlige folks interesser står på spill finnes det naturligvis ingen penger.

Få kommenterer dette bedre enn John Stewart i The Daily Show.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi. Bokmerk permalenken.

2 svar til Boklansering og finanskrise

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s