Orkaner og global oppvarming

Orkanen Irene nådde østkysten av USA 27. august 2011. Frykten for ødeleggelser var stor og hundretusener av mennesker ble evakuert. Skadene ble mye mindre enn antatt. 28. august 2005 feide orkanen Katrina inn over New Orleans og skapte enorme ødeleggelser. Mange stiller seg spørsmålet: Er det noen sammenheng mellom global oppvarming og orkaner?

Spørsmålet er nærliggende. Svaret ser ikke ut til å være helt enkelt.

Tropiske orkaner oppstår der havtemperaturen går over 27°C. Globale oppvarming fører til økt havtemperatur, så det er rimelig å anta at det også vil ha noe å si for orkanaktiviteten.

Det de færreste er klar over er at mesteparten av oppvarminga går med til å varme opp havet. Dette vises tydelig i denne plansjen:

Vann har stor varmekapasitet. Det krever mye energi å varme opphavet, men så blir det et stort varmemagasin.

Siden søttitallet har varmeenergien i havet økt dramatisk. Den alt overveiende delen av den globale oppvarminga har gått med til å varme opp havet. Det vises av denne figuren:

Det har ikke latt seg påvise at antallet orkaner har økt som følge av global oppvarming.

Men det ser ut som om den økte havtemperaturen fører til langt kraftigere orkaner.

National Oceanic and Atmospheric Administration eller NOAA i USA melder om en sterk økning i antall naturkatastrofer i USA, og deriblant orkaner.

Antallet naturkatastrofer har blitt tredoblet i USA de siste tjue åra, og 2010 var et rekordår med i alt 250, i følge forsikringsselskapet Munich Reinsurance America. Dette omfatter både orkaner og andre stormer, flom, tørke og skog- og grasbranner.

Sjøl om det altså ikke ennå kan sies med sikkerhet at et varmere hav vil føre til flere orkaner, er det svært gode grunner til å anta at orkanene blir sterkere og farligere og vil føre til større ødeleggelser.

Dette innlegget ble publisert i Miljø, USA. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Orkaner og global oppvarming

  1. Tor Kristian Danielsen sier:

    Mye av det som skjer i forbindelse med global oppvarming kan man forstå med bakgrunn i ganske enkel fysikk fra Folkeskolen. Det var forresten den svenske kjemiker Arrhenius som allerede en gang på 1800-tallet foreslo at forbrenning av fossilt brennstoff (den gang hovedsaklig kull) i stor stil ville føre til en global oppvarming. Men tilbake til det med havet som er temaet i innlegget: Vi lærte en gang på skolen at vann har en stor evne til å lagre varme; det tar lang tid å varme verdenshavene opp, men de vil holde på varmen lenge. Så om vi derfor helt slutta i dag å sende CO2 ut i atmosfæren, ville det ta århundrer før havet har avgitt den opplagra varmen og vi er tilbake i nærheten av før-tilstanden. Angående det med naturkatastofer, er det noe forsikringsselskapene holder øye med og utarbeider statistikker omkring. Deler av forsikringskapitalen har derfor av reine forretningsgrunner inntatt en «progressiv» holdning til problemene omkring global oppvarming. Men det har åpenbart ikke medført noen større endring i politikken i de rike landene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s