Olje og mat

Vi er midt inne i noe som tegner til å bli den verste økonomiske krisa i kapitalismens historie. Likevel holder råvareprisene seg på et skyhøyt nivå. Jeg følger regelmessig med på FAOs matvareindeks og oljeprisen i dollar, og vil her vise hvordan de har utviklet seg.

FAO publiserer sin matvareindeks i begynnelsen av hver måned, så nå foreligger tallene for august 2011. Totalindeksen for de viktigste matvarene ligger på 231. (Indeks = 100 tilsvarer gjennomsnittet for perioden 2002–2004.)

Bare under finanskrisa i 2008 har matvareindeksen falt utover høsten.

Prisen er altså 131% høyere enn for snaue ti år siden. Og den har holdt seg på det ekstremt høye nivået den nådde sist vinter. Dyrkingssesongen har alstå ikke ført til noe prisfall. Og nå står høsten og vinteren ved døra. Hva vil skje med prisene? Med bare et par unntak har matvareprisene økt utover høsten hvert eneste år de siste tjue åra. Hva vil skje nå?

Prisutviklinga på mat de siste fem åra har vært ekstrem i forhold til de tjue foregående.

I 2002 var oljeprisen (Brent crude) på rundt 25$ per fat. Prisen nådde sitt høyeste nivå noensinne i 2008 da den i noen dager lå over 140$ per fat. Så kom finanskrisa og oljeprisen falt som en stein. (Se plansje.)

I 2011 har oljeprisen ligget på rundt 460% av prisen i 2002.

Men siden da har oljeprisen steget igjen, jamnt og trutt, og det på tross av lavere industriaktivitet i store deler av verden. I 2011 har prisen vært oppe i over 120$ per fat, og på tross av at produsentlanda har tappet ned reservene for å senke prisen, har den blitt liggende rundt 115$ per fat. Og det til tross for at den økonomiske krisa har blitt enda mer alvorlig i Vesten gjennom sommeren og tidlig høst 2011.

Oljeprisen i september 2011 er altså oppe i 460% av hva den var under forrige lavkonjunktur. Det gir de oljeimporterende landa skyhøye energiregninger. Dette er naturligvis aller mest alvorlig i fattige land, men det forsterker også krisa i EU og USA, der man er avhengig av import. Dette er enda et svært klart tegn på at verden har passert oljetoppen, peak oil.

De høye matvareprisene skyldes dels økt produksjon av biodrivstoff. Bilen tar maten ut av munnen på fattige mennesker, for å si det enkelt. Og dels skyldes det naturkatastrofer som må sees i sammenheng med global oppvarming. I USA sådde bøndene rekordmye mais våren 2011, men på grunn av ekstrem varme og tørke, sviktet avlingene. Det gjør at prisene på mais i 2012 kan nå nye høyder.

Les mer om bakgrunnen i Sammenbruddet.

Satsinga på å bruke matjord til å dyrke drivstoff har økt dramatisk. Her er veksten i bruk av mais til å produsere etanol i USA.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, Miljø, USA. Bokmerk permalenken.

7 svar til Olje og mat

 1. Tilbaketråkk: Den som har skal få | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 2. Tilbaketråkk: Sammenbruddet på radio | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 3. Tilbaketråkk: Kapitalisme = karbonøkonomi | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 4. Tilbaketråkk: Matvarekrise på vei | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 5. Och en del av denna problematik är «land grabbing», som du beskrev i september för Kina.
  Det pågår en kapplöpning om billig jordbruksmark i fattiga länder. Mellan år 2000 och 2010 köpte eller hyrde utländska investerare över 200 miljoner hektar jordbruksmark i utvecklingsländer. Det motsvarar en yta mer än åtta gånger större än Storbritannien. Den största delen av denna mark används för produktion av biobränslen.

  Denna ’land grabbing’ drabbar lokalbefolkningen i fattiga länder hårt. Fattiga bönder berövas sin mark och står utan försörjning. Ofta är det den bördigaste marken som säljs eller hyrs ut billigt för produktion av mat och biobränslen åt konsumenter i den rika delen av världen. Ser vi en ny form av kolonial exploatering? Sker en omställning till en grönare ekonomi i rika länder på bekostnad av fattiga människors försörjning och rätten till sin mark?

  Hur är Via Campesina eller liknande organisationer engagerade i detta?

  • psteigan sier:

   Du har helt rett i at det foregår et globalt ran av land. Når tidligere hveteåkre i Tyskland blir til rapsåkre for å få olje til tyske biler, er det klart at maten må hentes et annet sted. Ranet av jord er storstilt, og det er samtidig et ran av vann, fordi mesteparten av vannforbruket går til jorbruket. Nettstedet http://farmlandgrab.org/ har mye stoff om dette.
   Jeg har ikke studert Via Campesina godt nok til å svare på hva de gjør med dette. Får komme tilbake til dette.

 6. Tilbaketråkk: Oljekrise, økonomi og klima: fest setebeltene! | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s