EUs sjokkdoktrine i Hellas

Etter at Hellas allerede har opplevd lønnsnedgang på 20-30%, rasering av pensjoner og velferdsordninger og en momsøkning fra 13% til 23% er Europas finanskapital fortsatt ikke fornøyd. Den såkalte troikaen forlanger nå ytterligere lønnsnedgang og rasering av de kollektive avtalene i arbeidslivet.

Resept: sjokkdoktrinen

Naomi Klein har gitt en presis beskrivelse av det som nå foregår i boka Sjokkdoktrinen. Når et land er i ubalanse på grunn av en eller annen form for krise, benytter finanskapitalens folk situasjonen til et frontalangrep på folkets levevilkår og rettigheter.

EU-troikaen, som består av folk fra EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet, var i Aten 20.01.2012 og gjorde det klart at dersom Hellas skulle få en gjeldsavtale måtte landet sørge for å redusere lønningene i privat sektor enda mer og sørge for at de kollektive avtalene i arbeidslivet blir «faset ut».

Ledelsen i den greske fagbevegelsen har allerede godtatt massiv forverring for sine medlemmer. Men sjøl ikke dette har vært nok for troikaen. Lønningene skal enda mer ned og kollektive avtaler skal bannlyses. Dette er angrep på arbeiderklassen som har et omfang og en karakter som man stort sett må til fascistiske diktaturer for å finne maken til.

Og det er verdt å merke seg at denne troikaen som forlanger dette ikke er valgt av noen.

Tyskland krever total budsjettkontroll

Høsten 2011 sørget EU-toppene for å avsette den demokratisk valgte statsministeren i Hellas fordi han ikke var fullt så lydig som de forlangte. Papandreou hadde lekt med tanken om at det greske folket skulle få lov til å stemme over sin egen framtid. Dette var en helt uhørt tanken for Merkel og Sarkozy, så de satte inn bankmannen Papademos i stedet.

Men nå er heller ikke det nok. I de siste forhandlingsrundene har Tyskland krevd at EU (les Tyskland) skal ha full budsjettkontroll over Hellas. Hellas reduseres til en tysk koloni med et liksom-parlament som ikke en gang kan stemme over egne budsjetter.

Det er Financial Times som  har fått tak i et dokument der det går fram at Tyskland krever at det opprettes en budsjettkommisær med mandat til å legge ned veto mot ethvert budsjettmessig vedtak fra gresk side. Budsjettkommisæren blir dermed en de facto økonomisk diktator over Hellas på vegne av långiverne.

Det er all mulig grunn til å tro at andre land som står for tur til å motta såkalte «hjelpepakker» må regne med samme behandling. Finanskapitalen bruker krisa til en rask og dramatisk avvikling av demokratiet i land etter land. Arbeiderklassen skal tynes og plyndres, og siden det ikke kan skje frivillig, må det diktatur til. I første omgang skjer det med trusler om drakoniske økonomiske sanksjoner. Strekker ikke det til, blir neste skritt rå makt.

Den greske krisepakka skal visstnok koste 145 milliarder euro, mot antatt 130 milliarder

Hvor er demokrativennene?

Kristin Clemet og hennes våpendragere i Civita ynder å framstille seg som demokrater og anti-autoritære. De gir ut bøker og rapporter om den autoritære venstresida og om velferdens fiender. Og de forteller at kapitalisme betyr demokrati. Hvor er de nå, når kapitalismen avskaffer det greske demokratiet og erstatter det med finanskapitalens autoritære diktatur? Skulle ikke EU og kapitalismen sikre velferden? Hvor blir det av protestene når grekerne mister sin velferd og stemmeretten blir en dårlig vits?

Og har du ikke lest Sammenbruddet, så gjør det. Alt dette er analysert der.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

11 svar til EUs sjokkdoktrine i Hellas

 1. Sverre Munthe sier:

  Jeg undrer meg jo på hvorfor grekerne ikke bare slår seg selv konkurs og forlater euroen.

  • psteigan sier:

   Nemlig. Det krever et folkeopprør mot servile politikere som har bygd hele karrieren sin på å være finanskapitalens løpegutter.

   • Sverre Munthe sier:

    Jeg undrer meg også over hvorfor Papandreu gikk av og ikke bare tvang gjennom en konkurs. Hadde han ikke nok støtte?

   • psteigan sier:

    Papandreu tilhører en av de to familiene som har vanstyrt Hellas i flere tiår. Han har ingen folkelig plattform, men er totalt avhengig av sine herrer i den europeiske eliten. Når de sier «hopp!», må han hoppe.

 2. ben Borgen sier:

  pål: Hvor er din Info om Jens sit pålegg om å kutte i de land Norge Ga 55 miliarder til Gjennom IMf? Han pålegger nå nedleggelse av Bedrifter Kommunekutt osv ødeleggelse av Faglige rettighete Osv. Nå levere Folk sine Barn i Hellas til Kirkene. de klarer ikke FØ dem. Dette er for spinkelt for Jens. Kutt mer! Bare en kirke har overtatt 20 barn!I PortugAL KUTTES kOMMINIKASJON (KOLLEKTIV. fOLK STREIKER I STORT ANTALL.

 3. Tilbaketråkk: Krisa og det ekstreme høyre | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 4. Tilbaketråkk: Hvem er demokrater? | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 5. Tilbaketråkk: Politikerne får svar i Europas gater | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 6. Tilbaketråkk: Hellas, arbeidsløshet og opprør | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 7. Tilbaketråkk: Brønnpissing | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 8. Tilbaketråkk: En gresk tragedie av historiske dimensjoner | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s