«Det er stor uro under himmelen»

Valget i Hellas viser at det er et klart flertall i det greske folket mot EUs nedskjæringspolitikk og finanskapitalens diktatur over gresk økonomi. De to nedskjæringspartiene fikk under 33% av stemmene. Finanspakten som ble tvunget gjennom av Sarkozy og Merkel er knust av greske velgere, samtidig som franske velgere har kastet lille Napoleon Sarko ut av Elysée-palasset. Og dette er bare begynnelsen.

Et jordskjelv av et valg

Med unntak av perioden med militærdiktaturet har Hellas etter krigen vært styrt og vanstyrt av det sosialdemokratiske PASOK og høyrepartiet Nytt demokrati. Sammen og hver for seg har de skapt det korrupte økonomiske systemet i Hellas til fordel for egne partikasser og deres rike venner. Sammen bidro de til å skape gjeldskrisa og sammen gikk de med på slavekontrakten med EU der greske skattepenger skulle brukes til å redde insolvente europeiske banker. Og 6. mai ga velgerne dem svar på tiltale gjennom et valg som bare kan kalles et jordskjelv.

Ved valget i 2009 fikk PASOK og ND 69% av stemmene tilsammen. 6. mai klarte de bare å samle 32%, med PASOK som den absolutte taperen på 13%. De tre venstrepartiene som kom over sperregrensa fikk tilsammen 31%, og med venstrealliansen SYRIZA som den suverene vinneren; 16,7%, nest største parti og bare hårfint bak høyrepartiet ND.

Resultatene fra det greske valget

Nynazistene inn i parlamentet

Det nynazistiske Gyllen daggry har fått 7% av stemmene mot 0,4% i 2009. De har kjørt en rasistisk kampanje med brodd mot illegale innvandrere, samtidig som de har agitert mot EU-Troikaen. Akkurat som under Weimar-republikken på 30-tallet fører kapitalens folk en politikk som tyner folk så voldsomt at det bereder grunnen for nazistene.

Medlemmer av Gyllent daggry feirer framgangen ved valget

Flertall mot finanspakten

Blant greske velgere er det et stort flertall mot finanspakten og nedskjæringspolitikken, men motstanden er så splitta i høyre/venstre at den ikke kan presentere noe alternativ. Sjøl om ND akkurat så vidt berget de 50 ekstra mandatene som går til vinneren, er det tvilsomt om de og PASOK får nok mandater til å danne en EU-vennlig koalisjon. Og sjøl om de skulle klare det, så står Hellas foran mange tøffe runder økonomisk, der EU vil kreve ytterligere nedskjæring. Jeg tør ikke vedde på at Hellas fortsatt har euroen og at de ikke har en ny militærjunta når 2013 går mot slutten. (Amerikanske Citigroup mener at det nå er 75% sjanse for at Hellas forlater Eurosonen innen utløpet av 2013.)

Hollande ikke noe alternativ

Som ventet ble Nicolas Sarkozy slått ut i presidentvalget. Lille Napoleon har gjort seg ekstremt upopulær, ikke minst med sin pakt med Angela Merkel for økonomisk nedskjæring. François Hollande fra Sosialistpartiet ble valgt, og Jens Stoltenberg hilser dette med glede. Hollande lover å skape ny vekst i Frankrike og å reforhandle finanspakten med Merkel. Storbritannias fianansminister George Osborne er ikke imponert: Hollande er ikke imot nedskjæring, sier han. Frankrikes økonomi går fra dårlig til verre, bruttonasjonalproduktet faller, gjelda vokser og før jul vedtok regjeringa ei nedskjæring av statsbudsjettet på 8 milliarder euro. Skulle Hollande gjøre noe med dette, måtte han få Tyskland til å endre politikk fra budsjettdisiplin til lånefinansiert vekst. Et gammel norsk ordtak sier: ønsk i den ene handa og spytt i den andre – og se hvor du får mest.

Hvetebrødsdagene til Hollande vil ikke vare lenge. Franske finansfolk sier at dersom han avviker for mye fra nedskjæringspolitikken, kommer rentene på fransk statsgjeld til å gå i taket og gjelda vil bli umulig å styre. Finanskapitalen vil fort kunne gjøre det samme som de gjorde mot Berlusconi, spekulere mot franske statsobligasjoner og drive renta opp mot 6-7%. Da vil ikke Hollande få særlig mange valg.

Fra 2008 til 2012 har Frankrike et akkumulert underskudd som er større enn gjennomsnittet for eurosonen. Valgkampretorikk kan ikke løse dette.

Akkumulert underskudd fra 2008–2012

I Sammenbruddet har jeg vist hvorfor denne utviklinga ville komme, og hvorfor denne krisa bare vil fortsette.

Les også:

Godt nytt år – eller?

Jeg driver ikke i spådomsbransjen, så jeg har ikke tenkt å rulle fram krystallkula bare fordi vi har startet på et nytt år. Når jeg har kunnet si noe om utviklinga i 2011 – som forøvrig har slått til langt … Fortsett å lese →

Kapitalismen i siste fase?

En skal ikke gå lenger tilbake enn våren 2007 for å lese gjentatte forsikringer om at det var nær sagt skyfritt på kapitalismens himmel. Så kom boligkrakket i USA som igjen utløste ei finanskrise. I dag er hele verdensøkonomien rammet … Fortsett å lese →

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU, Opprør og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til «Det er stor uro under himmelen»

 1. Urban Medin sier:

  Godmiddag
  Läser, «Hvetebrødsdagene til Hollande vil ikke vare lenge. Franske finansfolk sier at dersom han avviker for mye fra nedskjæringspolitikken, kommer rentene på fransk statsgjeld til å gå i taket og gjelda vil bli umulig å styre. Finanskapitalen vil fort kunne gjøre det samme som de gjorde mot Berlusconi, spekulere mot franske statsobligasjoner og drive renta opp mot 6-7%. Da vil ikke Hollande få særlig mange valg».

  Ja vad annat kan man förvänta sig av Finansfolket än hot och spe?
  Det är de själva som verkligen bör oroa sig i dagsläget, för när folket får sin vilja igenom så kommer ingen finansvalp eller korrumperad politiker att gå oskadad ur krisen. Krisen ligger just nu på finansmarknaden och det är de som kommer att få betala tillbaka och det dyrt, till folket i hela Europa.
  Bra inlägg, rebloggar det gärna 🙂
  Mvh / Urban

  • psteigan sier:

   Finanskapitalen, som representerer 0,1% av befolkninga, raner til seg alt og lar folk sitte igjen uten jobb, uten pensjon, uten framtid. Og folk kommer ikke til å finne seg i det veldig lenge. Det må komme et opprør. Kapitalismen har ingenting å tilby flertallet.

 2. Urban Medin sier:

  Ironiskt i det hela, så kommer kanske finanskapitalets väg att vara just den livboj som folket behöver. För att ena sig en gång för alla och göra världen till en gemensam plats 🙂
  «Inget ont som inte har något gott med sig» får vi hoppas.

 3. psteigan sier:

  Som Marx sa: Borgerskapet skaper sine egne gravere – proletariatet.

 4. John Sandvik sier:

  Ytterliggående høyre er en del av folkesjela, og trer frem når stammen trues utenfra, når alt roer seg er de der fremdeles, men bruker da sine krefter på å undertrykke de svake. Proletariatet er servile, og søker sterke ledere, noe de finner blant folk fra høyresiden, eller de konservative om man vil velge å kalle dem det. EU er en gigantisk legegrind for kapitalen, som ikke hadde fått vokse seg sterk uten støtte fra venstresiden, med dette i bevisstheten kan vi finne en måte å lempe ut snylterne som har egoismen som selve målet og meningen med livet. 🙂

  • psteigan sier:

   Fremmedfrykt er en del av det å være menneske. Mennesket er evolvert for å klare seg i oversiktlige samfunn, der de utenfra kunne være farlige. Dette kan naturligvis motvirkes, men det vil alltid ligge der. Derfor kan det spilles på i tider som disse. Synes du ser for negativt på proletariatet. Jeg leser mye kriselitteratur for tida og jeg ser også at det vokser opp samhold og styrke. Jeg har vært arbeider, jeg vil ikke romantisere arbeiderklassen, jeg har møtt både varmen og styrken og feigheten. Men jeg er ikke enig i en så ensidig negativ beskrivelse. EU er skapt ovenfra gjennom tvang og direktiver. Folket har ikke bedt om de fire friheter eller euroen eller Schengen. De har fått det tredd ned over hodene på seg, og må nå betale prisen.

 5. Tilbaketråkk: Et gunstig nederlag | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s