Euroen bygd på svindel

Det har lenge vært en sterk mistanke om at innføringa av euroen var svært dårlig fundert. En felles valuta krever en felles økonomi, og det er svært lite som er felles for økonomiene i Hellas og Tyskland, for eksempel, noe de siste par åra har demonstrert med ettrtrykk. Men nå er det også dokumentert at hele prosjektet bygger på løgn og svindel.

Goldman Sachs hjalp greske politiker å svindle

I Sammenbruddet skriver jeg om dette:

Greske politikere og deres finansielle partnere, deriblant Goldman Sachs, har lurt EU i årevis med falske tall for de greske statsfinansene. Men hallo, dette har da alle visst. Hvis ikke byråkratene i EU har skjønte dette, bør de få tilbake skolepengene fra de dyre skolene de har gått på. EU-byråkratiet lot som om de trodde på at Hellas kvalifiserte til å gå inn i euroen, fordi det var politisk viktig å få landet med. Dette var luftslott og ønsketenkning fra alle parter.

Hele prosjekt var bygd på løgn

Der Spiegel har nå fått tak i dokumenter som viser at tyske, franske og andre toppolitikere i EU-landa var fullstendig klare over at EU-prosjektet bygde på for dårlige forutsetninger. De satt med tall og utredninger som viste dette klart. Når de likevel gikk inn for det, var det fordi det tjente deres egne politiske spill, blant annet Helmut Kohls ønske om gjenvalg.

Forbundskansler Gerhard Schröder kalte euroen en sjuklig, prematur baby. Tallene viste at Italia aldri skulle ha sluppet inn i euroen. Italias gjeld var dobbelt så stor som Maastricht-kriteriene forlangte. Men det var helt klart at det politisk ikke gikk an å innføre en felles valuta uten Italia. Derfor trikset man med tallene slik at det skulle se ut som om kriteriene var oppfylt. Reint juks og bedrag.

Folket betaler prisen

I Italia og mange andre EU-land førte innføringa av euroen til en nesten umiddelbar dobling av alle priser. En euro skulle være verdt 2000 lire. Men på restaurantene så man fort at en pastarett som før kostet 9000 lire plutselig kostet 9 €, mens det skulle ha vært 4,5. Jeg diskuterte denne skandalen med en murer i går, og han fortalte meg i detalj om hvordan han hadde opplevd at byggematerialer fikk dobbelt pris nesten over natta, men som han sa: Lønningene var jo fortsatt de samme.

Vi ser det på piazzaen også. Før satt gamlingene i sola og tok seg en kaffe. Nå sitter de bare i sola uten kaffe. Kaffen koster to og en halv gang så mye som i 1999, mens pensjonene har stått bom stille. Snart skal pensjonene også kuttes for å redde et prosjekt som ble innført med løgn og bedrag.

Euroen går mot sammenbrudd

Sjøl om den herskende eliten har vist en stor entusiasme for å ofre sitt eget folks interesser for å tekkes finanskapitalen, er det ingenting som tyder på at Hellas vil klare å fortsette i eurosonen. Og da kan det hele begynne å rakne. Spania og Portugal ligger naturligvis tynt an, og etter dem – Italia, der hele elendigheten startet.

Les også:

Kjempesvindel

Å ta opp lån med sikkerhet i gammel gjeld. Å spille på casino med lånte penger. Storstilt svindel til fordel for insolvente banker. Nylig delte Den europeiske sentralbanken (ECB) ut 530 milliarder euro i praktisk talt gratis lån til 800 … Fortsett å lese →

– Det här kan vi inte betala!

I Finland finnes det ei historie om fyllikene Pekka og Järvinen som handler om da de var på fylla i Hamburg helt på slutten av 2. verdenskrig. Gutta hadde bøtta ned alkohol og festa vilt i dagevis, mens allierte bombefly … Fortsett å lese →

Tjue års nedskjæring?

Den såkalte løsninga som EU-landa minus Storbritannia kom fram til 9.12.2011 skal liksom redde euroen og få medlemslandas økonomi på fote. Den vil ikke gjøre noen av delene. Michael Roberts har i en artikkel vist hva denne planen egentlig betyr. … Fortsett å lese →

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Euroen bygd på svindel

 1. Tilbaketråkk: Spania “oppdager” 28 milliarder euro i gjeld | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 2. Tilbaketråkk: Kanarifuglen i kullgruva | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 3. Tilbaketråkk: Et gunstig nederlag | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 4. Kurt Ben Nilsen sier:

  Hei. Vi er ei lita gruppe som bruker boka di som utgangspunkt for studier. En diskusjon oss i mellom angående den økonomiske krisa, er at vi hører mye om gjelda som især de søreuropeiske landa sliter med. Men lite om til hvem de skylder. Hvem er kreditorene, og hvilke konsekvenser ville det få om gjelda ikke betales, men slettes?
  Kurt B Nilsen

  • psteigan sier:

   De sør-europeiske landa har stor gjeld til Tyskland og Frankrike, eller tyske og franske banker. Italia skylder for eksempel Frankrike et norsk oljefond. Hovedgrunnen til at gjelda er blitt så stor er ujamnhet i handelsbalansen. En kan si at Sør-Europa har lånt penger for å kjøpe tyske varer, og på den måten satt seg i gjeld for å sponse Tysklands vekst. Gjelda kan ikke betales. Den burde slettes, men da ville det bli synlig at alle disse bankene er konkurs. Det som burde ha vært gjort er å nasjonalisere bankene og la akjsonærene ta tapet. Da ville arbeidsfolk bli skjermet og de nasjonaliserte bankene ville umiddelbart bli i stand til å yte kreditt til produksjon. Men da ville altså finanskapitalen ta tapet, og det er akkurat det motsatte av det de ønsker. Det er en klassekrig som pågår, og det er de superrike som vinner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s