Kanarifuglen i kullgruva

Stadig flere av dem som følger verdensøkonomien tett på snakker om at et sammenbrudd kan være nært forestående. Hvis ikke Tyskland snart gir etter og tar på seg en større del av byrden, kan hele eurosonen ryke, mener sjeføkonom Knut Anton Mork. I følge Dagens Næringsliv frykter han «et fullstendig sammenbrudd».

Det handler ikke om Hellas

Som forfatter av boka Sammenbruddet, kunne det være fristende å si velkommen etter! Men det vil jeg ennå ikke gjøre, fordi de som kommenterer økonomien fortsatt ikke har begynt å se den i sammenheng med de økologiske krisene.Det er først når man gjør det, at det virkelige dramaet blir synlig for alvor.

Men la oss i denne omgangen holde oss til økonomien, og la oss slå fast atdet ikke handler  om Hellas. Hellas er bare kanarifuglen i kullgruva.

I kullgruvene i gamle dager hadde man en kanarifugl i bur. Når den sluttet å synge og døde i buret sitt, var det om å gjøre å komme seg ut så fort som mulig, for da var kullosnivået faretruende høyt.

Hellas er bare varselet som forteller hva land etter land vil oppleve. Det er deg denne historia handler om, som Marx antakelig ville ha sagt. Og det vi ser er ikke bare (!) et finansielt sammenbrudd, men en stat som raskt mister evnen til å sørge for innbyggernes mest elementære behov.

Energikrise

Hellas står på kanten av ei alvorlig energikrise, ikke fordi det ennå har begynt å mangle energi (ta det rolig, det kommer det også), men fordi Hellas mangler penger til å betale de stadig høyere energiregningene. Fordi EU-landa har få egne energikilder og fordi nesten alle sammen har gjel til opp over pipa, er dette en situasjon som kommer til å ramme land etter land.

Det er nå innkalt til et krisemøte i Hellas for å prøve å unngå et sammenbrudd i landets forsyning av elektrisitet og gass.

Greske myndigheter har hatt problemer med å drive inn den nye eiendomsskatten, som skulle være med på å finansiere gavepakka til europeiske banker. Derfor fant de på å legge skatten på strømregninga, siden strøm er noe folk må ha. Det har ført til at svært mange folk ikke betaler strømregninga heller, og at el-forsyninga er i økonomisk krise.

Krise i forsyning av medisiner

Det samme gjentar seg på det farmasøytiske området. Betalingssystemet for medisiner bryter sammen fordi apotekene og deres leverandører ikke lenger kan skaffe seg kreditt. Dette gjør at medisinene blir drastisk mye dyrere og at mange folk blir nødt til å klare seg uten medisiner. 

Hellas er i ferd med å bli et land som ikke kan skaffe innbyggerne medisiner. Og igjen: de neste i køen er Spania, Portugal og Italia. The Reign in Spain is Over!

Importstopp?

All internasjonal eksport og import hviler på et system med forsikringer. Eksportører og importører forsikrer sine transaksjoner for å være sikre på å få betaling. Nå har det kommet så langt at internasjonale assurandører slutter å forsikre gresk import.

Vi ser et kapitalistisk system som slutter å fungere på område etter område – energi, vannforsyning, matvarer, handel. Og i dette perspektivet er Hellas ikke det sentrale.

Euroen i fare

Krisa i eurosonen har avdekket de grunnleggende svakhetene i hele euro-prosjektet som en del av oss har pekt på siden valutaen ble etablert. Det finnes ingen vellykte eksempler på en felles valuta for økonomier som er fullstendig i utakt. Les bloggen Euroen bygd på svindel.

Den spanske eliten har forsøkt å skjule hvor dårlig det står til med landets økonomi, men nå kommer det opp alt sammen: regionenes gjeld, sparebankenes gjeld og de bankerotte bankene. EUs såkalte krisefond kan ikke betale for dette, simplethen fordi det ikke er penger av denne typen i fondet. Fondet består stort sett av gjeld og løfter om nye gjeld.

Går Spania samme vei som Hellas, ser jeg ingenting som kan redde euroen slik den er i dag. Og det er heller ingen som kan vise til noe som kan forhindre en nedsmelting av spansk økonomi.

Sparebank1: Fest setebeltene, euroen ryker!

Et fragmentert Europa av bankerotte småstater?

De som oppfant den tanken som førte til opprettelsen av EU var politiske fanger på den italienske øya Ventotene under 2. verdenskrig. De drømte om å skape politiske mekanismer som kunne forhindre en ny krig. Nå bryter disse mekanismene tydeligvis sammen. Og hva da?

Les også:

Spania “oppdager” 28 milliarder euro i gjeld

Med en hær av arbeidsløse som nærmer seg 6 millioner, eller omtrent det samme som Tyskland hadde i 1933, en ungdomsarbeidsløshet på over 50 % og med ei akutt gjeldskrise, skulle man ikke tro at Spanias situasjon kunne bli verre. … Fortsett å lese →

Rotterace mot avgrunnen

I bloggen Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen forklarte jeg hvorfor eksponentiell vekst ikke har framtida på sin side. Hvis vi flytter blikket til hvordan sentralbankene angivelig løser krisa, vil dere snart dra kjensel på noe. Casinoøkonomi Da Lehman Brothers … Fortsett å lese →

Og les Sammenbruddet. Mer aktuell enn noen gang!

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU, krig og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

8 svar til Kanarifuglen i kullgruva

 1. Åsmund M. Kvifte sier:

  Eg trur det er mindre fare for ein ny krig dersom EU bryt saman enn mange kanskje fryktar; ein hev mindre å slåss for i Europa no enn i kolonitidi.
  Dessutan hev talet på krigar i året gjenge ned dei siste hundreåri, og krigane som hev vore hev i større grad vortne utkjempa langt unna, der ein før kriga meir på grensone sine. Eg trur at noko av grunnen til dette er at landi fær dyrare infrastruktur. Det må meir til før ein set fabrikkar, flyplassar og firefelts motorvegar på spel enn om det er jordbruk, grusvegar og handverkarar. Dette av di det krev meir arbeid å byggja opp att moderne infrastruktur.

  Sidan Europa ikkje hev koloniar, er ikkje det noko særleg å kriga om lenger, og det er ikkje so mange land med viktige naturressursar her heller. Det som i dag er Europas største fortrinn, materielt sett, er at me hev veldig god infrastruktur (aller størse fortrinnet er sjølvsagt massive menger kapital i resten av verdi). Og ved å ga til krig er det veldig lett for å øydeleggja dette fortrinnet. So det krevst mykje meir for å ga til krig i Europa no enn sist gong det var storkrig her.

  At det kan verta heilt for jævlig her likevel, er ein annan sak. Men det vert nok meir grunna diktatur og intern vald enn gjennom krigar.

  • psteigan sier:

   Det er jo å håpe at du har rett. Men med samfunnssystemer som bryter sammen og nazister og andre høyreekstremister på offensiven, vil jeg ikke garantere noe. Det er ikke lenge siden vi hadde de fæle NATO-initierte stammekrigene på Balkan.

  • Hans-Christian Holm sier:

   Fins det spesielt mange eksempel på at unioner eller større statsdannelser har gått i oppløsning uten at det har blitt krig? Om det ikke er så mye naturressurser å hente i mange europeiske land, er det i alle fall rikelig med etniske motsetninger som kan blusse opp i voldelige konflikter når krybba blir tom. Det er de færreste grenser i Europa i dag som ikke skjærer gjennom etniske grupper, og nesten ingen land er etnisk homogene. Island og Portugal er noenlunde greit stilte sånn sett, men så å si alle land i resten av Europa har en eller annen etnisk konflikt på lur. Økonomiske kriser gir svekka stater, noe som gir separatister og nasjonalister av forskjellige slag større spillerom. God infrastruktur har aldri vært noe hinder for krig så vidt jeg kan se. Om det ikke er så sannsynlig med fullskala krig mellom to stater, kan ting helt sikkert bli voldelig nok til at det kan kalles krig.

   • psteigan sier:

    Du har rett. Et sammenbrudd i EU-systemet vil gi en rekke demagoger og reaksjonære muligheter til å kjøre omkamp på gamle konflikter. Oppsplittinga av Jugoslavia er et tragisk eksempel i nyere tid. Sånne gamle regionale konflikter finnes det masse av i Europa.

 2. Tilbaketråkk: Et gunstig nederlag | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 3. Tilbaketråkk: Kapitalismen, krigen og vi – innlegg på konferansen i Degerfors | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 4. Tilbaketråkk: Sammenbruddet fortsetter | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 5. Tilbaketråkk: Ikke fortell dette til europeiske velgere | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s