Hvem er demokrater?

Civita angriper Rødt for å være udemokratisk.
Rødt har ingenting å frykte. Vi er de virkelige demokratene. Det er vi som vil at flertallet skal styre økonomien.

Civita vil at makta fortsatt skal ligge hos den promillen som kontrollerer 40% av all eiendom på jordkloden.
Civita støtter at finanskapitalen får forsyne seg av statskassene verden rundt slik at folk blir fattige i generasjoner og ungdom bllir fratatt framtida.
Kapitalen og deres politiske representanter praktiserer ikke demokrati:
– Når fikk det norske folk lov til å stemme over EØS og Schengen?
– Når fikk det norske folk stemme over at det norske militærvesenet ble lagt om fra å skulle forsvare landet til å bli leiesoldater for USA og NATO?
– Når fikk det norske folket stemme over at Norge skal føre krig i Afghanistan og Libya?

– Når fikk folk i Europa stemme over EU-avtaler som overfører store beslutninger fra nasjonale parlamenter til et ikke-valgt byråkrati i Brussels?
– Når fikk folk i USA, Hellas, Italia, Spania osv stemme over om offentlige budsjetter skulle tømmes for å sikre finanskapitalens interesser?

– Er det demokrati når 147 selskaper kontrollerer 40% av verdens kapital?
– Er det demokrati når de superrike suger til seg alt overskuddet i samfunnet og lar mer enn 90% synke ned i fattigdom? (Etter 2008 har de rikeste 1% i USA forsynt seg med 93% av den samlede inntektsveksten.)
– Når fikk amerikanske borgere stemme over Patriot Act som tok fra dem en masse rettigheter som skulle være garantert i grunnloven?
– Er det demokrati når de rikeste selskapene i USA kan kjøpe seg senatorer og skaffe seg den beste kongressen som kan kjøpes for penger?

– Er det demokrati når en håndfull multinasjonale selskaper ødelegger natur og miljø på kloden og setter framtidige generasjoners liv og helse i alvorlig fare?

Det verden trenger i dag er å avskaffe kapitalismen før den ødelegger kloden totalt. Det er det mest humane og demokratiske som kan gjøres i vår tid.

Civita har gjort et stort poeng av at Rødt regner seg som et revolusjonært parti. Revolusjon er et latinsk ord. Revolusjon betyr omveltning. Du har den industrielle revolusjon, jordbruksrevolusjonen, datarevolusjonen. Å bryte med den globaliserte og destruktive kapitalismen og etablere et økologisk forsvarlig og menneskevennlig samfunn, vil naturligvis være en av de største omveltningene i historien. Bare finanskapitalen og de som løper dens ærend kan være imot en slik omveltning.

Les mer om dette i Sammenbruddet

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU, Miljø, Opprør, USA. Bokmerk permalenken.

7 svar til Hvem er demokrater?

 1. Det finns nog inte många demokratier på jorden. Kanske nomadstammen penan på Borneo där man använder consensus och inte direkt äger något, och kanske något bushfolk..annars lyser väl demokratin med sin frånvaro i stort, den demokrati vi så varmt hyllar är den som ger oss rösträtt och fri yttrandefrihet och visst självbestämmande….men inte mycket mer. Så vi har ett stort arbete framför oss!

 2. getbye sier:

  Som Anthony Giddens påpeker og viser gjennom sin analyse av samfunnet i ‘ sociology – a short but critical introduction’, så er demokratiet en idealtype. Demokratiet er en grunnleggende forutsetning for at kapitalismen som samfunnssystem, gjennom dannelsen av staten og byråkratiet. Demokrati i dag er underlagt en debatt hvor hegemoniet styrer semantikken, og alle lovpriser den demokratiske styreform uten å ville innse at demokratiet er langt fra demokratisk;) Jeg håper Thor Erik Forsberg innser at dette er en gylden anledning til å legge til rette for en grunnleggende debatt om makt og demokrati, og særlig den storstilte idiotien som råder i landet og i verden rundt narkotikapolitikk. Det er kanskje den største krigen, den råeste delen av kapitalismen, og vår uvitenhet fører til at dette får pågå foran øynene på oss.

  Er det sosialt og politisk selvmord å ville inkludere narkotikapolitikk i analysen av et kapitalistisk samfunn?

  • Det är troligt mycket som gränsar till politiskt självmord men frågan det handlar om för min del är väl om det är socialt nödvändigt, och som du själv säger, så är ju narkotikakriget något oerhört destruktivt som vi inte bara kan blunda för. Och jag vet faktiskt inte varför det inte skulle ingå i en analys av det kapitalisktiska samfunnet? Som allt missbruk så reducerar det ett självmedvetande och förmåga till personlig makt. Det skulle vara intressant att höra dig vidareutveckla dina tankar om just narkotikan.

 3. Audun Orstad sier:

  Debatten om Rødt er demokratisk eller ei, er en dustedebatt som en del mørkeblå og/eller nokså uopplyste personer prøver å holde liv i. For meg er spørsmålet om Rødt faktisk er et radikalt parti – i den forstand at de ønsker et nytt samfunnssystem (istedenfor kapitalismen) – mye viktigere! Beklageligvis leser jeg ett og annet (bl.a. på Facebook) som gjør at jeg stiller meg tvilende til akkurat det. Sitter med en litt «ekkel» følelse av at Rødt har havnet i reformismens hengemyr. Men for all del – jeg er villig til å bli overbevist om at jeg tar feil.

 4. Jan Ellingsen sier:

  Hvis dette er tilfelle hvorfor er ikke Rødt mer synlig i de demokratiske forbrukerorganisasjonene vi har i Norge; som COOP, Sparebanker eller boligkooperasjonen ? Dette er eksempler på folkelige demokratiske viktige samfunnsenheter som kan styres demokratisk av «folket» men hvor «folket» uteblir og dermed blir disse organisasjonene styrt av enkelte maktpersoner. Lovverket her er tilrettelagt for at demokratiet skal fungere fint.

 5. Tom Dahle sier:

  Rødt har jo blitt grunnlagt på og gjennomført store endringer i profil og program der man skulle vaksineres mot slike angrep nettopp ved å fjerne alt som kunne tolkes som diktatur, og være klare på demokrati.
  Nå er man, ikke mye klarere på demokrati, siden AKP var klare. Men man blir fortsatt angrepet, og Moxnes som er leder for denne reformistiske retningen opplever akkurat like harde angrep som før. Da fungerte det altså ikke å tone ned retorikken, man blir angrepet lell.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s