Alternativ energi – det er kull det

Det virker som en evighet siden det mislykte klimatoppmøtet i København i 2009. Uten å vedta noe forpliktende og uten å komme opp med noen reelle forslag til løsninger, lovte verdens ledere å begrense utslippene av klimagasser slik at den globale oppvarminga skulle holde seg under to grader. Det som skjer er det stikk motsatte.

«I am a Coal Guy!»

I den andre TV-debatten mellom Obama og Romney ble kull nevnt 22 ganger. Begge kandidatene gjorde så godt de kunne for å framstå som den som var mest positivt innstilt til kull. «I am a coal guy,» sa Romney. Og Obama gjorde sitt beste for å framstå som en enda bedre coal guy.

Spot the coal guy

Ingen av presidentkandidatene har noen hemninger mot å satse på kull. Men i virkeligheten er det ikke i USA det satses på kull. I det kriseridde Europa går kullforbruket markant opp. Ifølge BPs “Statistical Review of World Energy 
gikk Europas kullforbruk opp 3,3% i fjor. Når det skjer midt under en økonomisk depresjon, skyldes det naturligvis at Europa nesten ikke har olje og gass og derfor er desperat på jakt etter alternativer.

I det kriseridde Spania økte kullforbruket med 52% i fjor. Karbonkvotesystemet i EU har ironisk nok gjort det økonomisk fordelaktig å brenne kull og betale for kvotene.

Og globalt økte kullproduksjonen med 6%.

Mens verdens produksjon av råolje har stagnert, har kullproduksjonen hatt en kraftig økning.

Kina øker mest

Og igjen er det Kinas enorme behov for energi som driver den internasjonale kullproduksjonen. Riktignok satser Kina mer på alternativ energi enn resten av verden tilsammen, men det er ikke tilstrekkelig. Derfor satses det enormt på både produksjon og import av kull.

Som grafen viser, er det kull som virkelig øker i Kina

Snakk om klimaet er bare spill for galleriet

Som jeg har vist tidligere har verdens toppolitikere ikke gjort noe av betydning for å hindre global oppvarming. Den svært sterke satsinga på kull som alternativ til olje bekrefter dette.

PS: Kong Kull

India kommer til å konkurrere med Kina om førsteplassen blant verdens kullforbrrukere. Landet bygger nå 455 nye kullkraftverk, som snarr vl komme i drift. Det er 100 flere enn det Kina har under bygging. Forskere har funnet ut at i hele verden er det over 1200 kullkraftverk under bygging eller på planleggingsstadiet. Kina, India og USA er i første rekke, men Russland, Vietnam, Tyrkia og Sør-Afrika kommer også sterkt.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU, Kina, Miljø, USA og merket med , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Alternativ energi – det er kull det

  1. Tilbaketråkk: Sandy Frankenstorm og klimakrisa | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  2. Tilbaketråkk: Et svært dårlig tall | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  3. Tilbaketråkk: En impotent miljøbevegelse, en paralysert venstreside og de virkelige krisene | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  4. Tilbaketråkk: De 90 klimaverstingene (…vi er med…) | Steigan blogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s