Halvorsen bekrefter grunnlovsbruddet, men beklager ingenting

Utdanningsminister Kristin Halvorsen bekrefter nå indirekte at vedtaket om at Norge skulle gå til krig mot Libya brøt med grunnloven. Det er Aftenposten som gjengir utdrag av Halvorsens sjølbiografi der hun avslører regjeringas skandaløse hastverksvedtak om å sende Norge i krig. «– Men jeg angrer ikke på at vi deltok,» sier tidligere leder av det tidligere fredspartiet SV.

Stoltenberg hadde hastverk med å sende Norge i krig

«Torsdag 17. mars 2011, sent på kvelden, vedtok FNs sikkerhetsråd overraskende en resolusjon som åpnet for militær intervensjon. Dagen før hadde utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortinget uttrykt så mye motstand mot en flyforbudssone at opposisjonen mente han var feig.

Resolusjonen snudde opp ned på alt. Fredag 18. mars ca. kl. 17 ringte Støre til Halvorsen, som hadde tatt helgefri på hytta. Det hastet å melde inn norske styrkebidrag, blant annet fordi statsministeren skulle på et toppmøte i Paris dagen etter. Jens Stoltenberg ville ha noe å legge på bordet. Fredag kveld gikk det mange telefoner mellom Støre, Stoltenberg, Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete, som var på Sp-landsmøte i Nord-Trøndelag.

Tidlig lørdag morgen, før Stoltenberg gikk på flyet til Paris, ringte han på ny til Halvorsen og Navarsete. Han ville ha en avklaring. Han opplyste samtidig at Norge kunne stille med seks F16-fly.»

19. mars 2011 uttalte Jens Stoltenberg:

– Norge er klar til å sende inntil 6 stk F-16 kampfly for å delta i håndhevelsen av sikkerhetsrådsresolusjon 1973.

Halvorsens framstilling viser at Stoltenberg ville vise seg som den flinkeste gutten i klassen og presset fram et vedtak om å sende Norge i krig uten at en gang hele regjeringa var konsultert. Ja, det er tvilsomt om det i det hele tatt kan kalles et vedtak, fordi det ikke finnes noe dokument fra lørdag morgen 19. mars om dette som statsministerens kontor har vært i stand til å grave fram. Det eneste er denne pressemeldinga, som altså bygger på at Stoltenberg presset Halvorsen og Navarsete til å godta krig, uten formell behandling.

Halvorsen bekrefter dermed det jeg har påstått på denne bloggen hele tida, nemlig at regjeringa brøt grunnloven.

Brudd på grunnloven

Grunnlovens paragraf 25 er svært klar på hva som kreves dersom norske styrker skal settes under fremmed kommando eller delta i krig i utlandet:

Kongen har høieste Befaling over Rigets Land- og Sømagt. Den maa ikke forøges eller formindskes, uden Storthingets Samtykke. Den maa ikke overlades i fremmede Magters Tjeneste, og ingen fremmede Magters Krigsfolk, undtagen Hjælpetropper imod fiendtligt Overfald, maa inddrages i Riget uden Storthingets Samtykke.

Landeværnet og de øvrige Tropper, som ikke til Linjetropper kunne henregnes, maa aldrig, uden Storthingets Samtykke, bruges udenfor Rigets Grænser.

Den 19. mars 2011 hadde ikke Stoltenberg noe stortingsvedtak i ryggen. Det fantes ikke noe grunnlovsmessig mandat for å gjøre det han, Halvorsen og Navarsete gjorde.

Stortinget ble satt på sidelinja

Halvorsen forteller videre:

«Rett etterpå ringte Støre til opposisjonslederne. Ingen protesterte. Ingen forlangte at saken måtte behandles formelt, i den utvidede utenrikskomiteen eller i plenum. Opposisjonen var fornøyd med å bli orientert tre dager etterpå, 22. mars.»

Det har vært hevdet at grunnlovens ånd ville ha vært fulgt, hvis den utvidete utenrikskomiteen hadde behandlet saka. Jeg synes det er tvilsomt, fordi det å sende landet i krig er en så ekstrem beslutning at det krever maksimal omtanke. Teksten i grunnloven viser også at det må være en helt ekstraordinær situasjon hvis Norge skal gå i krig utenfor landets grenser. Hadde jeg vært stortingsrepresentant, hadde jeg krevd behandling i plenum, og jeg ville ha sett alt annet som et forsøk på å omgå grunnloven.

Nå viser Halvorsen at heller ikke utenrikskomiteen var med på vedtaket om å gå til krig, og dermed kan det ikke være tvil om at grunnloven er brutt. Opposisjonslederne er dermed medskyldige i Stoltenbergs, Halvorsens og Navarsetes brudd på grunnloven.

Halvorsen angrer ingenting

«- Jeg angrer ikke på at vi deltok. Det forelå et FN-mandat og Gadafi truet med å gå løs på egen sivilbefolkning. Og vi trakk oss ut da styrkene gikk utenfor sitt mandat og begynte å jakte på Gadafi.»

Det fantes ikke noe FN-mandat om å gå til krig mot Libya. NATO valgte å tolke mandatet om en flyforbudssone som et krigsmandat. Norge var ikke forpliktet til å være med på dette. SV kunne ha satt seg i mot det, men valgte å følge NATO.

Påstanden om at Gaddafi ville «gå løs på sin egen befolkning» var en løgn i mars 2011, og den blir ikke mer sann av at Halvorsen gjentar den nå. De som gikk løs på Libyas befolkning var våre allierte, de terroristbandene som var finansiert og væpnet av oljediktaturene i Midt-Østen.

Alle krigsløgner til side, Halvorsen: NATOs bombing ryddet veien for morderbander, bidro til å rasere infrastruktur og hele byer, slik som Sirte, og har ryddet veien for at vestlig oljekapital igjen kan gjøre som den vil i Libya. Det er dette SV er medskyldig i.

Kjære leser! Hvis det går fram av dette at jeg er opprørt, så er det fordi jeg er det. Halvorsens julebudskap til folk i Norge og Libya er:

«– Vi kan prise oss lykkelig over at Libya-krigen ble kortvarig.» og «Jeg angrer ikke at vi deltok.»

Jeg tillater meg derfor å illustrere hva Halvorsen snakker om:

sirte før sirte etter

SVs Bård Vegar Solhjell sa i Stortinget: Så må den norske innsatsen kontinuerleg vurderast ut frå om FN-resolusjonens målsetjingar vert oppnådde.

Skal vi regne Kristin Halvorsens uttalelser som SVs oppsummering av krigen i Libya?

Dette innlegget ble publisert i krig og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

24 svar til Halvorsen bekrefter grunnlovsbruddet, men beklager ingenting

 1. Dette er noe av det styhggetse og feigeste jeg har opplevet . Alle lederne på stortinget takket Stoltenberg for hans «innsats» for å bombe sma uskyldige barn og andre individer . Vra det i demokratiens navn at de samtidig bombet vannreserven for 70 % av Libyas befolkning, og media skriver hva de får beskjed om . Ikke ett ord om hvordan forholdene var der nede og den reelle grunnen for at Gaddhafi skulle bli tatt av dage på den mest grusomme «måte»:https://www.youtube.com/watch?v=bEWOPcdKYwM

  • psteigan sier:

   Helt sant. Libya var i afrikansk sammenheng en vellykket velferdsstat der oljepengene i en veldig stor grad ble fordelt til folket. Det store vannprosjektet var unikt, også i internasjonal sammenheng. Samtlige norske stortingspolitikere har vært med på denne forbrytelsen og de har forbrutt seg mot grunnloven for å være NATO til lags.

 2. Leif Simonsen sier:

  RIKSRETT?

  • psteigan sier:

   Det er riksrett som er den eneste mulige reaksjonen når egjeringa bryter grunnloven. Problemet er at stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ha gjort seg inhabil gjennom å de facto godta dette uten merknader.

 3. x-one sier:

  vi loggrer for usa og vi gjør oss selv til avskum for andres interesser.

 4. Dette la jeg ut på en origosone for en stund siden:
  Her er noen fakta av Libya og Moammar Gaddafi :

  Under Gaddafi var strøm(elektrisitet ) gratis for alle borgere . Det var ingen strømregninger å betale .

  Det var ingen utlånsrenter på banklån . Bankene i Libya var eid av staten og låntakerne fikk rentefrie lån.

  Alle nygifte par i Libya fikk ett tilskudd på 300000 kroner av staten for å etablere sitt nye hjem.

  A ha sitt eget hjem ble regnet som en menneskerettighet .

  All utdannelse og medisinsk behandling i Libya var gratis. Før Gaddafis tid kunne bare 25% av befolkningen lese og skrive . Gaddafi brakte tallet opp i 83 % før han ble skutt.

  Hvis en borger i Libya ønsket å begynne med jordbruk , fikk vedkommende gratis jord og gratis bygninger , utstyr , frø og alt som var nødvendig for å drive en gård

  Hvis en borger i Libya ikke kunne få medisinsk behandling i sitt hjemland , fikk de tilskudd av staten til å reise utenlands og få den behandling de trengte . De fikk sågar over 12000 kroner i måneden for husrom og bil .

  En borger i Libya fikk 50% avslag i prisen som tilskudd når vedkommende kjøpte ny bil .

  Bensinprisene i Libya under Gaddafi lå under 84 )re pr. Liter .

  Libya hadde ingen utenlandsgjeld , men landets reserve på 900 milliarder kroner er nå sperret ( stjålet ) over hele «verden»:https://www.facebook.com/notes/may-harriet-seppola/dette-visste-du-ikke-om-libya-fordi-media-ikke-forteller-deg-det/10150647646309826
  Egentlig har vi bare ett parti i Norge , de fleste politikere er medlemmer av Europabevegelsen og selv sier de at de må lete etter noe å vœre uenige om,
  Årsaken ligger i at de allerede den 7. mai i 1969 konstituerte sin egen «hemmelige» stortingsgruppe i selve stortingsbygningen, og valgte stortingsrepresentant Peder Næsheim til formann for denne «hemmelige» gruppen. Påfølgende år (1970) ble stortingsrepresentant Knut Frydenlund valgt til ny formann for denne gruppen, grunnet foregående formanns dødsfall.

  Det står også å lese i deres beretning av 7. mai 1969 at de allerede på det tidspunkt hadde 120 av stortingets 150 representanter som medlemmer i sin hemmelige stortingsgruppe. Og i forrige stortingsperiode ble det på basis av EU relaterte avstemminger i Stortinget beregnet at denne gruppen nå måtte bestå av minimum 140 stortingsrepresentanter. Europabevegelsens norske avdeling ble imidlertid etablert i Norge så tidlig som 30. mai «1949»:http://www.norgespartiet.no/component/content/article/49.html

  Hvis en nyutdannet libyer ikke fikk arbeide etter utdannelsen , betalte den libyiske stat ett tilskudd tilsvarende årslønnen i forhold til utdannelsen , inntil vedkommende fikk seg arbeid.

  En viss prosentdel av Libyas oljeinntekter ble automatisk overført til borgernes bankkonti .

  En kvinne i Libya , som satte barn til verden , fikk ett tilskudd av 30000 kroner av staten .

  25 % av libyerne har universitetsutdannelse .

  Oberts Gaddafi sørget for å gjennomføre en av verdens største vanningsprosjekter ( den store menneskeskapte elv) for å skaffe ferskvann over hele den libyiske ørken .

 5. olav liseter sier:

  ikke verst med en inrømmelse fra halvorsen i all offentlighet. spennende om det gir noen etterspill. eller om tabloidene griper saken. det kan hvertfall gi noe ubehag… Seppola: libya høres ut som et supert land slik du beskriver det. hadde vært greit med noen henvisninger til bakgrunnsmateriale. også om denne hemmelige gruppa.

 6. Er glad for at noen tar opp dette spørsmålet. Vil også takke Steigan for hans viktige artikler angående klodens oppvarming og hans meget gode forslag til hva som kan og bør gjøres.
  Øivind Armand Halvorsen

 7. Olav Liseter. Folkets info har hatt en del artikler om Libya og Norges rolle i bombingern der Norge var best i klassen.
  Ellers abbonnerer jeg på ett tidsskrift som du kan finne på http://www.innsyn.no
  Jeg er ikke sikker på hva du mener med hemmelig gruppe, antar at du sikter til http://www.norgespartiet.no som hvis vi har fått inn 5000 underskrifter kan registrere seg som politisk parti .
  Europabevegelsen er kanskje det du tenker på og info om det kan du finne her,
  Årsaken ligger i at de allerede den 7. mai i 1969 konstituerte sin egen «hemmelige» stortingsgruppe i selve stortingsbygningen, og valgte stortingsrepresentant Peder Næsheim til formann for denne «hemmelige» gruppen. Påfølgende år (1970) ble stortingsrepresentant Knut Frydenlund valgt til ny formann for denne gruppen, grunnet foregående formanns dødsfall.

  Det står også å lese i deres beretning av 7. mai 1969 at de allerede på det tidspunkt hadde 120 av stortingets 150 representanter som medlemmer i sin hemmelige stortingsgruppe. Og i forrige stortingsperiode ble det på basis av EU relaterte avstemminger i Stortinget beregnet at denne gruppen nå måtte bestå av minimum 140 stortingsrepresentanter. Europabevegelsens norske avdeling ble imidlertid etablert i Norge så tidlig som 30. mai 1949.

  I 40 lange år har altså Europabevegelsen operert norsk politikk i posisjon som Norges ukjente flertallsregjering – Norges «Skyggeregjering»:http://www.norgespartiet.no/component/content/article/49.html
  Det finnes en god del artikler om detet på B.mOnline.no

 8. Erlend sier:

  To korte punkter:

  1) Hjemmelen her er Grunnloven § 26 (1), ikke § 25. Slå opp i hvilken som helst lærebok i statsforfatningsrett, så ser du at det er Regjeringen som bestemmer dette – Ikke Stortinget. Man kan godt argumentere for at det burde være annerledes, men det er en annen skål. Stortinget har likevel en viktig rolle som ligger i den etterfølgende bevilgende funksjonen. Hvis det er parlamentarisk grunnlag for det, kan selvsagt Stortinget gjøre parlamentarisk ansvar gjeldende overfor Regjeringen på grunn av deltagelse i krigshandlinger. Men det kan ikke gjøre konstitusjonelt ansvar gjeldende på det grunnlag at en kongelig resolusjon etter § 26 (1) ble fattet uten Stortingets samtykke.

  2) FN-resolusjon 1373 hjemler mer enn flyforbudsone. Hvis du ser i operativt avsnitt 4 i resolusjonen, så står det at SC autoriserer medlemsstatene to «take all necessary measures, notwithstanding paragraph 9 of resolution 1970 (2011), to protect civilians and civilian populated areas under threat of attack in the Libyan Arab Jamahiriya, including Benghazi, while excluding a foreign occupation force of any form on any part of Libyan territory».

  «No fly zone» kommer i operativt avsnitt 6 og er i tillegg til maktbrukautorisasjonen i avsnitt 4.

  • psteigan sier:

   Paragraf 26 sier «Kongen har Ret til at sammenkalde Tropper, begynde Krig til Landets Forsvar…» Det skal jobbes litt for å underbygge at krigen mot Libya var en krig til landets forsvar. Man kan heller ikke hevde at NATO var i krig. Tyskland opplevde det ikke sånn, og deltok ikke.

   Og det er svært interessant at jeg har henvendt med til statsministerens kontor, forsvarsdepartementet, riksrevisoren og stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, og ingen av dem har påberopt seg dette. Jeg har fått skriftlig svar fra alle sammen og de henviser til etterpå-behandlinga i stortinget som mandatet.

   Dessuten: Saka ble heller ikke behandlet av «Kongen i statsråd», altså av regjeringa. Halvorsens framstilling viser at det ble behandlet av statsministeren og partilederne, og det foreligger ikke en gang et vedtak. Det foreligger ikke noe dokument fra regjeringa som hjemler statsministerens uttalelse 19. mars om at Norge var klar til å gå i krig.

   Du refererer til fullmakter om å gjøre alt for å redde sivile liv. Men fakta på bakken viser at det var noe annet som skjedde. Punkt 1: det var en løgn at de sivile i Benghazi sto overfor en terrorbombing fra Ghadafi. 2: Krigen påførte de sivile langt større lidelser, som f.eks. totalødeleggelsen av Sirte.

   Det er begått krigsforbrytelser, og Norge kom med i krigen med en tvilsom og sjuskete forberedelse.

 9. Tilbaketråkk: En impotent miljøbevegelse, en paralysert venstreside og de virkelige krisene | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 10. Tilbaketråkk: Gisseldramaet, ørkenkrigen og Vestens venner | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 11. Tilbaketråkk: Denne mannen er farlig | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 12. Tilbaketråkk: SV, Grunnloven og de rødgrønnes krig i Libya | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 13. Tilbaketråkk: Libyakrigen: Krev uavhengig granskning! | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 14. Tilbaketråkk: Krever uavhengig granskning | antikrig

 15. Tilbaketråkk: Krig per sms | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 16. Tilbaketråkk: NATOs krigsforbrytelser i Libya | Taliban Norge

 17. Tilbaketråkk: Er det noe vits i å feire grunnloven? | Steigan blogger

 18. Tilbaketråkk: Er det noe vits i å feire grunnloven? | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s