Who are the brain police?

Godt nytt år! Jeg avsluttet 2012 med et sitat fra Frank Zappa, og det virker riktig å sitere ham på nytt, særlig når det skal handle om makta over mediene. I verden og i Norge.

Vidunderlige nye verden

Aldous Huxley, forfatteren av Vidunderlige nye verden, så for seg ei framtid der makthaverne ville finne metoder for å «få folk til å elske slaveriet sitt» og «etablere en smertefri konsentrasjonsleir for hele samfunn, slik at folk blir fratatt rettighetene sine, men vil like det».

Sjelden har det vært mer aktuelt enn nå.

En avgjørende forutsetning for å få til dette er at de dominerende mediene enten støtter dette eller ser en annen vei. Siden 11. september 2001 har vi sett hvor viktige de amerikanske mediene har vært for å få folk til å godta at de mister stadig mer av sine grunnlovfestede rettigheter.

Hvem eier mediene?

Mediene definerer hva som er viktige saker og hva som ikke er det? Mediene styrer den offentlige og delvis også den private samtalen. De som styrer mediene har sterk makt over folks tanker. Så hvem styrer mediene? Hvem eier dem?

Ekstrem maktkonsentrasjon

I følge amerikanske undersøkelser var det i 1983 50 selskaper som eide 90% av mediene i landet. Allerede det var en veldig sterk maktkonsentrasjon. Men hvordan ser det ut i dag? I 2011 var det seks selskaper som kontrollerte 90% av mediene.

De seks selskapene var General Electric, som blant annet eier NBC og Universal Pictures, Newscorp, som blant annet eier Fox og Wall Street Journal, Disney, som blant annet eier ABC og Pixar, Viacom, som blant annet eier MTV og Paramount Pictures, Time Warner, som blant annet eier Tima, Warner Bros og CNN og CBS, som blant annet eier 60 Minutes.

Disse mediegigantene består av tilsammen 232 selskaper. Det er altså 232 toppsjefer som kontrollerer mediehverdagen til 277 millioner amerikanere. Disse selskapene hadde i 2010 ei samlet omsetning på 275,9 milliarder dollar. Det er mer enn Norges bruttonasjonalprodukt.

Disse selskapene eier mediebedrifter av en eneste grunn, og det er å akkumulere profitt for sine eiere. De har ingen grunn til å drive gravende eller kritisk journalistikk for avsløre maktmisbruk eller undertrykking. Deres eiere og annonsører har heller ingen interesser av at deres lesere og seere reagerer på den økonomiske krisa eller de voldsomt økende klasseskillene ved å gjøre opprør på noen som helst måte. Her trengs ingen konspirasjonsteorier. Dette er de 1% som tjener grovt på den politikken som føres.

Hvordan er det i Norge?

USA ligger langt framme i å utvikle et medieoligarki kontrollert av den absolutte storfinansen. Norge er ikke der, ennå. Men vi er på vei i samme retning. Norske medier kontrolleres av noen få eiere.

Hvem eier dagspressa?

Norske dagsaviser kontrolleres av noen få store eiere:

Oppdatering: A-pressen kjøpte Edda Media fra britiske Mecom i 2012. Daglig når Amedias over 70 aviser, nettaviser og andre publikasjoner mer enn 2,5 millioner nordmenn.

Oppdatering: Her er en oversikt over største utenlandske eiere i norske aviser. NWT-konsernet er svensk og eies av familien Ander, som er kjent for å være djupt konservative. Ellers kjenner vi igjen selskaper som utgjør den ypperste finanseliten i verden. Mon tro hvorfor de investerer i norske aviser?

Kilde: Medietilsynet

Kilde: Medietilsynet

Til nå har norsk lovgivning hindret en større grad av monopolisering. Slike begrensninger kan stå for fall dersom internasjonal mediekapital bruker EØS-avtalen og EFTA-domstolen for hva de er verdt.

På TV og radio er NRK forsatt størst:

Medie

Medieeierskapsutredningen 2012

Men det hjelper jo ikke stort når NRK prøver å bli mer og mer lik sine private konkurrenter.

(Oppdatering: TV2 eies av Egmontkonsernet. Egmontkonsernet har eierskap i mer enn femti norske selskaper. Det eier hundre prosent av aksjene i Hjemmet Mortensen. Egmont er videre eneeier av Norsk Film og har delt eierskap i Mediehuset Nettavisen via TV 2-Gruppen. Konsernet omfatter dessuten Nordisk Film, Cappelen Damm AS, Egmont Serieforlaget.) Mer om hva Egmont eier her.

Når Dagbladet skal argumentere for at avisa fortsatt skal eksistere eller for at den fortsatt skal ha momsfritak, kommer det gjerne noen svulstige formuleringer om «det frie ord» og «den frie presse». Virkeligheten ser slik ut:

Aldous Huxley så for seg ei framtid der makthaverne ville finne metoder for å «få folk til å elske slaveriet sitt, etablere et diktatur uten tårer, så å si, etablere en smertefri konsentrasjonsleir for hele samfunn, slik at folk blir fratatt rettighetene sine, men vil like det, fordi de vil bli avledet fra ethvert ønske om å gjøre opprør gjennom propaganda eller hjernevask…»

Grunnlovsfestede rettigheter fjernes i all stillhet

Rett før jul gjorde den amerikanske kongressen tre vedtak som fortsetter den veien Geroge W. Bush innledet med The Patriot Act og alle går i den retninga Huxley snakket om, veien mot den (mer eller mindre) smertefrie konsentrasjonsleiren. I behandlinga av National Defense Authorization Act utelot Senatet en passus som ville ha forbudt langvarig fengsling uten lov og dom. Kongressen hadde også oppe til behandling to lovforslag som ville ha forbudt overvåking av folks epost og telefonsamtaler. Men da de kom til behandling var forslagene strøket. Så amerikanere kan fortsatt fengsles uten lov og dom eller få all sin epost og alle sine telefonsamtaler lest og avlyttet.

Og i Norge som i USA blir det mer lagring av persondata, flere overvåkingskameraer, mer våpen, et mer militarisert politi og en mye lavere terskel for å bruke militære styrker innenlands.

Og de såkalte «frie mediene» dysser folk inn i en tornerosesøvn av smisking med kongehus og maktelite, realityshow og hjernedød underholdning. Hjernepolitiet er i full virksomhet, døgnet rundt.

Oppdatering 28.01.2013:

Utvalg vil gi EU makt over media.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til Who are the brain police?

 1. Sverre Munthe sier:

  En oppvekker. Vi er jo alle mer eller mindre klar over det, men vi luller oss selv inn i en liten kokong og stenger alle ubehagelige tanker ute. Du begynner året bra Pål. 🙂

 2. peter1235 sier:

  tyder det ikke på at noen folk klarer å tenke selvstendig, når modige stemmer trenger igjennom i mediesfærer der makten er konsentrert på enda færre hender.

  I Kina er dissidentene på plass, i et kulturelt gjennomsensurert og enveiskjørt samfunn.

  I vesten finnes det alternativer indy-medier undergrunnsmiljøer på bauger og kanter, mens de fleste likevel kjører kulturell mainstream. Jeg tror det er fordi folk velger kulturell bedøvelse med vilje, fordi det apellerer til dem. Derfor ser folk heller på Jersey Shore på TV enn å lese kronikker om justispolitikk. De hadde gjort det uansett.

 3. Tilbaketråkk: De virkelig ekstreme | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 4. ingar marheim sier:

  Veldig bra skrevet ,klart vi vet det,skulle vel slåss mere i mot medias løgner og bedrageri,og ikke la oss for dumme av programmer som kom la oss danse eller annet vås eller det vi kaller såpe-operar, Ei døds felle,for det fri ord og mennskeheten.En god artikkel som flere bør lese,Forsett også med dine bøker

 5. Tilbaketråkk: Hjernepolitiet | Steigan blogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s