«Mitt halve rike for en hest!»

Sosiale medier flommer over av hestevitser etter at det ble oppdaget hestekjøtt i lasagne og andre ferdigmatprodukter. Og helseministeren sier at det handler om kriminalitet. Men nesten ingen snakker om hvorfor denne kriminaliteten oppstår.

hestekjøtt

Det handler om den globaliserte kapitalismen

Surprise, surprise! Den avisa som hittil har analysert årsakene til kjøttskandalen best er Financial Times. Akkurat det er ingen overraskelse for meg, for FT pleier å skrive om penger og kapital, og det er jo ofte det det handler om.

Det som har skjedd med den globaliserte matindustrien er at det handles mat over hele kloden, forklarer FT, og dette skaper lange produksjons- og transportkjeder som det er vanskelig å følge.

Slakterivirksomheten er kapitalintensiv og energikrevende, og derfor blir det færre slakterier som leverer til et mer og mer globalt marked. Marginene deres er tynne som silkepapir, så de kutter hjørner der de kan.

De store matvarekjedene ønsker å kjøpe de billigste råvarene til enhver tid. Meklerne deres er på telefonen hele tida for å gjøre de beste engroskjøpene. FT siterer professor Karel Williams ved Manchester Business School som forteller om hvordan kjøletrailerne står i kø foran slakteriene i Nederland ved ukeslutt, uten at sjåførene aner hvor de skal før i siste øyeblikk. Hver mekler har 10-20 slakterier han kjøper av. Den ene uka kjøper han et sted, den andre uka et annet. Og avtalene kan bli inngått i siste øyeblikk så sjåføren kan få sine leveringsordrer. «Vi har en endeløs europeisk handel hvor biter av dyr kjøres omkring i 40-tonns trailere,» sier Williams.

I prinsippet skal matvarekjedene kunne dokumentere nøyaktig hvor kjøttet de selger kommer fra. Men med et slikt system forsvinner oversikten. Det kan bli så mange som seks eller sju ledd, og i noen kontrakter stopper oversikten allerede etter ett ledd.

Hestekjøttsvindelen ble oppdaget i oppmalt kjøtt i ferdigmat. På de store fryseriene kan kjøttet komme i blokker på 0,5 meter ganger 0,5 meter ganger 1 meter. I fryselagre som holder ti minusgrader snittes disse blokkene opp i bunnen før de går i kverna. Det er ingen som kan spore noe opphav under sånne forhold.

Billig-billig

Matvarekjedene konkurrerer på pris. De trener opp forbrukerne til å forvente billig mat. Og i dagens økonomiske krise prøver også forbrukerne å spare så mye som mulig på maten. Og da kuttes det svinger. Det blir en sjølforsterkende spiral mot stadig mindre matsikkerhet.

(Fra en annen kilde legger jeg til at de 15 største supermarkedskjedene i verden står for 30% av verdens supermarkedsomsetning. Vi snakker om en ekstrem monopolisering.)

Tørke, energipriser og befolkningsvekst

FT peker på at disse problemene kommer til å bli verre. Fram til 2050 er det forventet at det skal bli to milliarder flere mennesker på jorda. Men det blir mindre matjord og på grunn av klimaendringer blir det mer tørke og fare for svikt i kornproduksjon og dermed i produksjonen av dyrefôr. Oljeprisen er skyhøy og energiprisene må antas å øke. Det påvirker alle ledd i kjeden for produksjon, transport, lagring og distribusjon av mat. Å opprettholde en helsemessig sunn og kvalitetsmessig god matproduksjon vil bli enda vanskeligere.

Tilbake på den virkelige grasrota i Romania, der problemene antakelig startet, forteller FT at der selges storfekjøtt for 3€ per kilo, mens hestekjøttet selges for 0,5€ per kilo. «Supermarkedene vil ha billige produkter,» skriver FT, «og for å holde prisen nede velger leverandøren billigere råvarer.»

«Das also war des Pudels Kern,»

som Faust sa da han oppdaget at puddelen var Mefistofeles i forkledning. Jeg har ikke noe imot hestekjøtt. Av og til får vi kjøpt riktig bra hestekjøtt i Italia. Men det er ikke det det handler om. Det handler om et globalt frihandelssystem. Det handler om de store matvarekjedenes makt. Det handler om et kynisk spill der maksimal profitt og minimal innkjøpspris er motoren. Det handler om at stadig mer kjøttbasert kosthold som ikke er bærekraftig. Og det handler om et marked som er så knallhardt og så uoversiktlig at det er ideelt for enhver mafia. En studie fra 2009 fastslo omfanget av juks og svindel med mat og forbruksvarer til å ligge på rundt 10–15 milliarder dollar i året.

Jonas Gahr Støre snakker om at kjøttskandalen er kriminell. Og for en gangs skyld vil jeg si meg enig med Støre. Men det kriminelle ligger i den nyliberalistiske matindustrien som skaper forhold der denne typen kriminalitet vil forekomme, og der de skyldige nesten aldri vil bli tatt.

Oppdatering 17.02.2013: Hemmelig nettverk bak kjøttskandalen.

Oppdatering 19.02.2013: Slik spredde kjøttet seg over Europa:

Les også: Horsemeat scandal: the essential guide.

————–

En anekdote til slutt:

Min bestefar, Hans Olsen Veitvedt, var Arbeiderpartipolitiker og pølsemaker. Han pleide å fortelle følgende vits:

En mann holdt på å drukne. En annen mann ser dette, er snarrådig, kaster seg ut i vannet og redder den første mannen. Den første mannen er svært takknemlig og sier: «Du har reddet mitt liv, nå skal jeg gjøre gjengjeld. Jeg er nemlig pølsemaker, og jeg skal gi deg ett godt råd: Spis aldri pølser!»

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU, Miljø. Bokmerk permalenken.

8 svar til «Mitt halve rike for en hest!»

  1. Sverre Munthe sier:

    Dette var jeg faktisk ikke klar over. Takk for informativ og interessant artikkel. Ordet nyliberalistisk forundrer meg, du snakker om den råeste form for kapitalisme og avslutter med å bruke ordet «nyliberalistisk»?

  2. psteigan sier:

    Med ny-liberalisme mener jeg her den spesielle formen for globalisert kapitalisme som har utviklet seg fra 80-tallet der alle handelshindringer, all nasjonal styring og alle nasjonal kontroll skal feies til side til fordel for en maksimal bevegelsesfrihet for kapitalen.

  3. Kari Elisabet Svare sier:

    Takk for kjøtt på beina, det vil si fakta til å fylle ut mine anelser, antagelser og delvise viten. At kjøttmarkedet er som andre markeder forundrer dessverre ikke. Synd det ikke finnes en eneste politiker som setter fokus på rett sted og ikke en gang så mye som retter en kriminell pekefinger mot problemets kjerne.

    PS. Jeg bruker begge navn og ikke bare Kari
    hilsen Kari Elisabet

    • psteigan sier:

      Hei Kari Elisabet

      Takk. Dette er egentlig et utrolig sterkt eksempel på hva den globaliserte kapitalismen har ført til. Her har du kombinasjonen av mafia, kyniske matmonopoler, elendige og slaveliknende arbeidsforhold og et hasardspill med folkehelsa.

      vennlig hilsen
      Pål

  4. Morten Bendiksen sier:

    Det morsomme er jo at alt som gjør at forbrukere blir så fokusert på «billig, billig» og at kvaliteten presses nedover, er statlig innblanding i økonomien. Sentralbanken forårsåker inflasjon, staten låner ut og deler ut så masse penger til sine favoritter at resten av oss som prøver å leve fornuftig blir flådd. Selv prøver jeg å spare og leve uten å bli avhengig av staten, og resultatet er at jeg må betale dobbelt så mye skatt som mine kollegaer. All den verdiskapning jeg gjørved mitt arbeid blir umiddelbart sugd opp ved at sentralbanken trykker opp penger som den låner vekk til alle og en hver. Den eneste måten jeg kan ta del i disse verdiene, er ved å bli med på dansen og ta opp store lån selv. Sentralbanken og statlig pengemonopol er jo kummunisme 101, så jeg skjønner ikke hva det har med liberalisme å gjøre.
    Hvis man leser liberale blogger, klages det på akkurat de samme tingene, bare at man har en mye bedre analyse av hva som faktisk har skjedd og hvorfor det har skjedd.
    Hva er egentlig «nyliberalismen» du snakker om? Det er blandingsøkonomien sant? Egentlig ikke liberalisme i det hele tatt, bare en gjeng med politikere og deres rike venner som fant seg en nisje og klarte å få folk til å stemme på dem ved å simpelt være noe annet enn ren kommunisme. Jeg vet at dere kommunister pleier å tenke at «hvis rike er involvert, så er det kapitalisme/liberalisme», og lenge ble jeg også lurt av den type tankegang. Men jeg synes dere skal legge om retorikken etter hvert.

  5. Tilbaketråkk: De eier maten vår og ødelegger byene våre | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  6. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på 2013 | Steigan blogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s