32.000 milliarder dollar i skatteparadiser

En anonym kilde har avslørt et gigantisk internasjonalt nettverk av skatteunndragelser. Det er International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) i Washington som har jobbet med disse dataene, og det er liten tvil om at de er i ferd med å avsløre økonomiske forbrytelser i mega-format.

Enorme mengder data

Databasene, regnearkene, epostene og andre dokumenter som er avslørt omfatter 260 gigabyte med data og det vil fortsatt ta lang tid å gjennomgå dem. Det dreier seg blant annet om to millioner eposter om økonomiske transaksjoner som ikke tåler dagens lys.

Gigantiske formuer

EU regner med at omlag 1000 milliarder euro unndras fra skatt hvert år i unionen. I følge Tax Justice Network finnes det mellom 21.000 og 32.000 milliarder dollar i svarte penger i verdens skatteparadiser.

Dette er tall det er nesten umulig for oss vanlige mennesker å forstå. Men for å få et bilde av hva det dreier seg om så kan vi tenke på at verdens samlede BNP på et år er ca. 70.000 milliarder dollar.  Det betyr at de skjulte formuene i skatteparadisene utgjør mellom en tredel og en halvpart av verdens samlede årlige BNP. Og enda er ikke ikke-finansiell formue med i regnestykket, slikt som gull, eiendommer, luksusyachter under fremmed flagg osv.

The 0.01% community

Dette er formuene til noen få tusentalls mennesker. Dette er The 0,01% community. Dette er en superrik overklasse som plyndrer sine egne og andres land, presser sine regjeringer til å skjære ned på offentlige utgifter og tyne flertallet mest mulig, mens altså de sjøl samler formuer som til sammen er dobbelt så store som USAs årlige BNP.

Hva kunne vært gjort?

Hadde menneskeheten hatt tilgang til disse formuene, så kunne man meget enkelt

 • ha utryddet fattigdommen
 • gitt alle barn og unge skolegang
 • utryddet analfabetismen
 • gitt alle tilgang på reint drikkevann og gode sanitærforhold
 • sørget for grunnleggende helsevesen for alle

Og når man hadde gjort det ville man fortsatt hatt 90% av disse formuene igjen til andre gode formål, slik som å skape bærekraftig landbruk og industri og reparere skadene etter kapitalismens rovdrift. (UNDP sier at det vil koste 1% av verdens inntekter å utrydde fattigdommen og at 0,5% ville sikre universell adgang til  grunnleggende tjenester (helse, grunnleggende utdanning, ernæring, tilgang til vann og sanitære forhold).

Og likevel er det fortsatt noen som mener at kapitalismen er det best tenkelige systemet for denne planeten.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Økonomi og merket med . Bokmerk permalenken.

21 svar til 32.000 milliarder dollar i skatteparadiser

 1. Tilbaketråkk: 32.000 milliarder dollar i skatteparadiser « Nyheter for aktivister

 2. getbye sier:

  Reblogged this on getbye.

 3. Tilbaketråkk: Cypern och bankerna |

 4. KZ sier:

  Off topic, men:

  USA går snart til forkjøpskrig mot NK for å sikre interessene til banksterne og det militærindustrielle komplekset.
  USA er som vanlig den aggressive, krigshissende parten som manipulerer bilder og fabrikkerer «bevis» for å ha et påskudd til å angripe NK, slik at de kan sikre seg kontrollen over landet, noe som blir strategisk meget viktig i et langsiktig perspektiv, mtp. Kina, etc. Mediene våre sprer selvsagt ukritisk amerikansk propaganda. Dette er Irak all over again.

  Hva tenker du om situasjonen i Korea, Pål?

  • psteigan sier:

   USAs folkemord i Korea 1950–53 er nesten glemt. Men det handlet jo om nedslakting av et par millioner mennesker og utsletting av byer. Koreanerne ønsker samling i ett land, men da må USA gi opp basene sine, inklusive sine framskutte atomvåpen mot Kina, og det vil de ikke. Her ligger rota til konflikten. At så Nord-Korea fører en nærmest uforståelig politikk, er en annen sak.

 5. Tilbaketråkk: Den store sammensvergelsen | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 6. kurt ben nilsen sier:

  En uhorvelig stor pengehaug dette. Man kan jo tenke seg at selv Onkel Skrues pengebinge ville bli alt for liten. En millon kroner i tusenlapper er en bunke på ca 10 cm høyde, en milliard blir da en stabel 100 m høy. Og 32 tusen milliarder et tårn som strekker seg ufattelige 320 mil til værs! Som om ikke dette er nok må man vel anta at pengene ikke ligger stille, men forsiktig anslå at de forrenter med ca 3 prosent. Dermed vokser «tårnet» ytterlig 96 km i året.
  Et tullet og kanskje litt feilaktig regnestykke, men det illusterer at kapitalismens uhemmede vekst er en følge av utbyttingen av hele jordas befolkning

  • psteigan sier:

   Og så må du huske på at dette er dollar, så hvis de veksles om i kroner blir det seks ganger så mange sedler… 😉

 7. KZ sier:

  Det store spørsmålet er vel om det finnes nok reelle verdier i verden til at disse pengene kan «veksles inn», så å si. Svaret er nei.
  Det er sant nok at eliten kanskje har astronomiske beløp (i form av mer eller mindre verdiløse fiatpenger) syltet ned på offshore-bankkonti, men man kunne ikke «eliminert fattigdom» eller gjort andre underverker med disse pengene, selv om man hadde forsøkt.

  • psteigan sier:

   Disse pengene kan ikke veksles inn i vanlig forstand, det er klart. Men de representerer akkumulerte verdier som er unndratt beskatning. Fattigdommen i verden står i nær forbindelse med akkumulasjonen av denne rikdommen. Ved å beslaglegge denne kunne samfunnet naturligvis både elimineres fattigdommen og gjøre andre vettuge ting. Men det skjer naturligvis ikke under kapitalistiske produksjonsforhold.

 8. jms sier:

  Dersom dette er riktig er det hinsides det man kan tolerere, og man trenger ikke være kommunist for å mene det. Forøvrig er dette en meget bra blogg og Steigan er en kompetent kritiker og forfatter.

 9. jms sier:

  Den som vil publisere noe i de store mediene må skrive om prinsessekjoler, kjendiser som misbruker kokain, eller oppskrifter på eksotiske brøddeiger. Politikk kan kritiseres dersom det dreier seg om underholdende personangrep, men for Guds skyld ikke systemkritikk.

 10. psteigan sier:

  Helt sant, likhetene med Romerriket mot slutten blir flere og flere. Brød og sirkus for massene. Infrastrukturen bryter sammen. Gjelda øker og pengeverdien synker og barbarene vinner krigene langs grensene. Da er det viktig å holde folk opptatt med ting som ikke er viktige.

  • jms sier:

   Ja, Vestens Imperium (VI) er heller ikke en stat eller et land, men et dominansområde styrt av et økonomisk og politisk oligarki. I sin noble klokskap har oligarket like godt bestemt å innlemme hele kloden i VI. Industrien flyttes for å frigjøre kapital til børsjippoer. Samtidig stappes ekstra milliarder tonn CO2 inn i et overbelastet karbonkretsløp. Joda, VI vil finne sin Odovaker, forskjellen er at denne gangen vil ikke de privilegerte slippe unna sammenbruddet.

   • psteigan sier:

    Det er rått og voldsomt det som skjer. Og overklassen vil også mer eller mindre bli tatt av skredet når det kommer.

 11. Jan Hårstad sier:

  Du må vite det,Pål,at du er slett ikke alene om å bli refusert. Men til bemerkningene om NordKorea:det som overhodet ikke kommer fram i våre media er at amerikanske politikere,militære kommer med de mest hårreisende trusler mot Kim Jong-Un,at han skal lide samme skjebne som Saddam og Gadaffi. Kina,som leverer mat og olje til NKorea,får beskjed om å bryte forbindelsene med NK. B-1 bombefly sirkler i og rundt NKs territorium og demonstrerer atomkrig.
  Alt USA foretar seg rundt NKorea er ekstreme provokasjoner som naturligvis har den strategiske målsetting å svekke blokken Kina/Russland ved et regimeskifte,tilintetgjørelse av NK. Kina frykter dette og har stillt opp store militærstyrker ved NKoreas grense i tilfellet krig/sammenbrudd.
  Alt som heter gammeldags balanse for tilnærmet objektivitet er utradert i norske massemedia. Etter Milosovic,Saddam,Gadaffi og Bashar al-Assad,er det nå Kim Jong-Uns tur til å bli massemediaprodusert som den aller siste gale,Hitler.
  USA har nå ikke lenger økonomiske muskler og ikke noe annet enn krigsstien igjen. Joe Biden snakket sist fredag om The New World Order som skal komme. Dvs: mere krig,kanskje med taktiske atomvåpen?

 12. psteigan sier:

  Du ser at jeg tar klar stilling for det koreanske folket og mot USAs folkemordspolitikk. Men jeg må innrømme at jeg verken forstår NKs innenriks- eller utenrikspolitikk. Likevel vil jeg naturligvis bekjempe aggresjon mot dem.

 13. Tilbaketråkk: K-ordet i kapitalismens tid | Steigan blogger

 14. Tilbaketråkk: Det kommende krakket | Steigan blogger

 15. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på 2013 | Steigan blogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s