De ti mest leste i år

Første kvartal 2013 har betydd mange flere lesere og mye større interesse for denne bloggen. Her er de ti mest leste artiklene i år:

Den store sammensvergelsen

Fra tid til annen dukker det opp de villeste konspirasjonsteorier. Noen av dem er nye, andre er oppkok av gammelt grums. Det er jødene som står bak, sa imam Nehmat Ali Shah i Oslo. Det er Bilderberg-gruppa, sier noen. Det er Frimurerlosjen. Noen er på jakt etter syndebukker, andre vil ha enkle forklaringer på en vanskelig verden. Med så mye sludder i omløp er det vanskeligere å se virkelige sammenhenger.

Denne mannen er farlig

Alle ofrene for den islamistiske terroraksjonen i In Amenas var ikke en gang funnet før utenriksminister Espen Barth Eide trår til med et ønske om at Norge skal inn i enda en krig: Til Aftenposten sier utenriksminister Barth Eide at «det kan godt hende at vi skal bidra militært i Mali».

Vestens krig mot Kina i Afrika

De siste døgnene har vist nærbilder og satelittfoto av gassanlegget i In Aménas – av gode grunner. Men prøv et øyeblikk å se det store bildet. Prøv å se det som ligger bak og under det som skjer. Da får du øye på et langt mer skremmende bilde. Da ser du de første slagene i Vestens krig med Kina om Afrika og Afrikas rikdommer.

Det mest ekstreme i dag er fortsatt kapitalisme

Dagbladet har spandert ei helside på såkalt venstreekstremisme i Norge. Siden de ikke har noen fakta å bygge på, blir det de gamle, resirkulerte påstandene. Jeg sendte et svar til Dagbladet, men de syntes det var for langt. Her er det i sin helhet. Jeg vil gjerne ha leserkommentarer. I en så ekstrem verden som vår synes jeg det er ganske sprøtt å kjøre 25. reprise på disse greiene framfor å se på vår ekstreme verden av i dag. Kommentarer?

Gisseldramaet, ørkenkrigen og Vestens venner

16. januar 2013 tok ei islamistisk gruppe kontrollen over gassanlegget In Amenas øst i Algerie og tok de ansatte som gisler. Statoil har ca. 20 ansatte på anlegget, hvorav 10 norske. Mokhtar Belmokhtar regnes som hovedmannen bak den islamistiske gruppa. Lenger sør har Frankrike innledet en krig mot islamistene i Mali. Hva skjer? Hvorfor skjer det? Og hvilke interesser er innblandet?

Tostatsløsninga er død – hva med enstatsløsning?

Jeg gledet meg med palestinerne da FNs hovedforsamling med overveldende flertall stemte for å godkjenne Palestina i november 2012, og spesielt gledelig var det at det var bare en håndfull stater, stort sett kjøpt og betalt av USA, som stemte imot. Men det var en glede blandet med svært mye sorg.

Islam, kvinner og farlige ting

Posted on mars 18, 2013 by

Det vil ødelegge familien og føre til total oppløsning av samfunnet dersom jenter skulle få full seksuell frihet, få fri tilgang til prevensjonsmidler og abort, dersom homofile skulle få like rettigheter, dersom kvinner skulle få rett til å anklage sine ektemenn for vold og seksuelle overgrep, dersom kvinner skulle få lik arverett, få rett til skillsmisse eller få lov å reise eller jobbe hvor de måtte ønske uten ektemannens samtykke.

Hvis jeg var statsminister…

Posted on mars 1, 2013 by

Hvis jeg var sosialdemokratisk statsminister i Norge ville jeg stilt et helt spesielt forslag. Mer følger om litt. Først litt bakgrunn.

Kultur, innvandring og klasse

Det nye året har startet med en ny runde på innvandringsdebatten, denne gangen i form av en tilsynelatende debatt om kultur. Høyrepopulisten og tidligere Klassekampen-journalist Jon Hustad klarte å få debatten akkurat der høyrepopulister vil ha den.

Blir det atomkrig?

(Refusert i Klassekampen)

Nord-Korea har truet Sør-Korea med “endelig ødeleggelse” og har truet USA med atomkrig. Samtidig har USA flyttet strategiske våpen fram til Guam og Osan-basen ved Sør-Korea. Kan det virkelig bryte ut atomkrig? Og hva er bakgrunnen for truslene og den skarpe språkbruken?

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU, Kina, krig, Miljø, Opprør, USA. Bokmerk permalenken.

6 svar til De ti mest leste i år

 1. Jeg leser i flere av innleggene dine at du sliter med å få spalteplass i Klassekampen. Klarer du å gi en noenlunde uhildet forklaring på hvorfor du er uønsket i spaltene til det «venstreradikale fyrtårnet»?
  Et annet og mer vesentlig problem: Hva er forklaringen på at norske media i det store og hele behandler de grunnleggende økonomiske, miljømessige og strukturelle problemene i vår sivilisasjon på en så overflatisk måte? Eksempel: Hvorfor framstilles forbruksvekst nesten utelukkende som et ønsket gode, når journalistene burde vite at veksten er en absolutt umulighet på lang sikt? Hva skal til for å vekke redaktørene?

  • KZ sier:

   Forbruksvekst fremstilles utelukkende som et ønsket gode, fordi journalister, kommentatorer og politikere ikke vil sage over grenen de sitter på. Ingen, selv ikke selvbestaltede sosialister og kommunister, vil gi avkall på den materielle velstanden de nyter godt av. Derfor ser man såkalte sosialister gå rundt med klær, datamaskiner og mobiltelefoner produsert av slavearbeidere i den tredje verden. Disse skinnhellige sosialistene roper høyt om den destruktive kapitalismen, om utbytting og viktigheten av solidaritet — mens de selv står først i køen når Apple, H&M eller Converse lanserer et nytt slaveprodusert, hyperkapitalistisk produkt. Hykleri kalles det.

   For å sitere meg selv:

   «For få år siden var avisene fulle av stoff om klimakrise og global oppvarming. Dommedag var nært forestående, verden skulle gå under og mennesket var den store syndebukken. Mediene tutet oss ørene fulle med skremselspropaganda, og vi kjøpte oss avlatsbrev i form av klimakvoter og forpliktelser til å redde regnskog i den tredje verden. Så gikk Lehman Brothers konkurs, og alt endret seg …

   Da de store amerikanske bankene begynte å gå over ende, var finanskrisen et faktum. Medienes oppmerksomhet flyttet seg plutselig fra global oppvarming til økonomisk nedkjøling. Verdens undergang var visst ikke lenger så viktig; nå skulle alle ressurser settes inn på å redde uansvarlige og udugelige banker, slik at de kunne opprettholde og øke sin grad av uansvarlighet og udugelighet. Skattebetalerne fikk regningen, de måtte pent finne seg i å redde de inkompetente og korrupte banksjefene, slik at også neste års bonuser var sikret. Eufemismen «redningspakke» ble et mantra man gjentok til kjedsommelighet. Helt borte var avisenes fokus på klimakrisen … Hvorfor? Var den ikke lenger så viktig? Skulle ikke verden gå under likevel? Var dommedag avlyst?

   Det interessante er ikke medienes skifte av fokus som sådan. Dette var forutsigbart. Det interessante er derimot at finanskrisen (og den påfølgende gjeldskrisen) fremstilles som noe negativt. For burde ikke klima-alarmistene feiret enhver økonomisk nedgangstid? Burde de ikke applaudert resesjoner, og jobbet for å styrke nedgangen? Burde ikke myndighetene gjort alt i sin makt for å holde forbruket nede? Jo, det burde de selvsagt, siden økonomiske nedgangstider nødvendigvis, om man skal tro klima-alarmistene, automatisk også er klimatiske oppgangstider. Nedgang i finansmarkedene betyr automatisk nedgang i utslippene av klimagasser. Redusert produktivitet og redusert forbruk, er synonymt med bremsing av den globale oppvarmingen. Så hva gjorde den sosialistiske, angivelig miljøvennlige finansministeren Kristin Halvorsen? Jo, i beste sendetid gikk hun ut og oppfordret nordmenn til å handle julegaver som aldri før. For økonomien måtte stimuleres, forbruket måtte øke, konsumerismen og kapitalismen måtte seire — og planeten måtte tape. Borte var alle bekymringer om klimakrise. Nå skulle nye arbeidsplasser skapes, nå skulle overforbruket akselerere. Og nå viste Kristin Halvorsen og resten av hyklerne sine sanne ansikter. «

  • KZ sier:

   Og når man kritiserer disse selvhøytidelige moralens overkikadorer, går de selvsagt umiddelbart i en angstbitersk forsvarsposisjon. De nekter å ta til seg kritikk, for de mener seg hevet over denslags. Kanskje de kjøper seg el-bil, noen Fairtradeprodukter og økologiske matvarer for å rense samvittigheten (i den grad samvittigheten deres noensinne har vært uren), men kognitiv dissonans sørger for at de lever godt med sitt eget groteske overforbruk og perverterte, fordekte kapitalismedyrkelse. De nekter å innrømme, overfor seg selv såvel som omverdenen, at de, ved sin blotte eksistens, bare bidrar til å opprettholde og forverre virussykdommen hele menneskeheten utgjør i det jordiske legemet. Hadde de virkelig ønsket planetens beste, hadde de ikke bare avstått fra å formere seg (for derved å produsere flere konsumenter); de hadde selvsagt begått selvmord for lenge siden. Menneskeartens totale utryddelse er det eneste som er bærekraftig for jordas øvrige fauna på lang sikt. Dette skriver jeg litt om på bloggen min.

   • Du store alpakka…jeg anser meg sjøl som en nokså tungsindig kulturpessimist, men dine utgytelser overgår mine aller bitreste anklager mot mine motbydelige medmennesker…! Problemet for sånne som oss er desverre at ingen føler seg riktig truffet, de mener at vi sikter utenfor blinken, det er ingen der som vil ta i mot kulene våre! Men jeg skal lese bloggen din 🙂

 2. Prowl McMagne sier:

  Problemet er vel at alternativene til dagens system er så grunnleggende radikale at det blir som med keiserens nye klær, ingen vil peke på det innlysende, av frykt for å miste posisjon. Klassekampen er vel litt som SV, tapt i ei tåke av at «hvis vi mister posisjon så har vi ihvertfall ingenting vi skulle sagt», og så setter selvsensuren inn.

 3. jms sier:

  Dersom ikke media generelt skjerper seg vil seriøse bloggere som Steigan rett og slett overta mye av den rollen media tradisjonelt har hatt. Det kan forøvrig være en forklaring på hvorfor media refuserer bloggere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s