Asyl for Edward Snowden!

I følge Wiki Leaks har varsleren Edward Snowden søkt politisk asyl i Norge. Etter Menneskerettserklæringens artikkel 14 har han åpenbart rett til det, og vårt svar bør være et rungende: Ja!

Snowdens «forbrytelse» er at han har avslørt forbrytelse

Forbryteren i denne saka er amerikanske myndigheter som gjennom sine massive overvåkingsprogrammer har brutt sitt eget lands grunnlov, det første og det fjerde grunnlovstillegget, menneskerettserklæringen, samt en serie andre lover og internasjonale avtaler.

Avisa The Guardian har levd opp til sitt navn som vokter av det fire ordet gjennom å offentliggjøre Edward Snowdens avsløringer. (Ingen norsk avis rekker The Guardian til anklene i denne saka.)

Gjennom disse avsløringene har verden blitt kjent med at USAs sikkerhetsorganer spionerer på oss alle uten rettslig grunnlag og med total forakt for våre friheter og rettigheter. Denne overvåkinga rammer amerikanske borgere (i strid med amerikansk lov) og den rammer utenlandske borgere (i strid med en serie internasjonale avtaler). Det har også kommet fram at USA overvåker EU-hovedkvarteret og allierte lands ambassader. USA har på denne måten mer enn tydelig demonstrert hvordan man ser på sine allierte, nemlig som annenrangs vasaller, støvleslikkere man kan behandle som man vil og potensielle fiender.

EUs president har protestert, det samme har Tysklands justisminister. Norske myndigheter har holdt seg skammelig tause.

Snowden har opptrådt som en varsler for menneskeheten og ikke som noen forbryter. Han har krav på beskyttelse.

Den franske Déclaration des droits de l’Homme et du citoyen de 1793 pekte på behovet for å beskytte borgerne mot despotiske myndigheter. Artikkel 9 sier at loven bør beskytte offentlig og personlig frihet mot undertrykking fra dem som regjerer.

Det er åpenbart at USA vil frata Snowden hans konstitusjonelle rettigheter. I strid med vanlige rettsprinsipper og amerikansk lov har USAs myndigheter allerede dømt Snowden. I det femte grunnlovstillegget skulle han vært garantert «due process», rettssikkerhet, noe han åpenbart ikke vil bli. I det sjette grunnlovstillegget skulle han bli dømt av en jury og ha en fri og offentlig rettergang. Saka med Bradley Manning viser at Snowden ikke har noen grunn til å regne med at han får dette. Snowden har også rettigheter etter det sjuende, åttende og niende grunnlovstillegget som han åpenbart ikke vil få.

Snowden har krav på asyl

Menneskerettighetserklæringens artikkel 14 sier:

 1. Enhver har rett til i andre land å søke og ta imot asyl mot forfølgelse.
 2. Denne rett kan ikke påberopes ved rettsforfølgelse som har reelt grunnlag i upolitiske forbrytelser eller handlinger som strider mot De Forente Nasjoners formål og prinsipper.

Snowden har ikke begått slike forbrytelser som ville ha fratatt ham asylretten. Han har et helt opplagt krav på beskyttelse mot myndigheter som ikke engang respekterer sitt eget lands lover eller internasjonale avtaler.

Vi vet at han har søkt asyl i Norge.

Det eneste anstendige svaret på søknaden er å innvilge den.

Tillegg:

Statssekretær Pål Lønseth har allerede ferdigbehandlet Snowdens søknad (sannsynligvis uten saksbehandling eller dokumentasjon i departementet, so much for «due process») og sier til NRK: – Ifølge norsk lov kan en ikke søke asyl fra utlandet, og normal prosedyre tilsier at asylsøknader til Edward Snowden vil bli avvist fordi Snowden var i Russland da han søkte.

Dette er ikke riktig. Normal prosedyre er slik Lønseth gir uttrykk for. Men norske myndigheter kan gi asyl til hvem de vil. La oss stille oss det hypotetiske spørsmålet om Liu Xiaobo hadde søkt asyl fra Kina, ville Norge nektet ham det? Problemet er ikke juridisk, problemet er politisk. Norge gjør det USA ønsker, helst før USA sjøl rekker å uttrykke dette ønsket.

———–

Oppdatering 19.07.2013: Jimmy Carter: «The US no longer has a functioning democracy.»

Dette innlegget ble publisert i EU, Opprør, USA og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

31 svar til Asyl for Edward Snowden!

 1. Trine Eklund sier:

  Personlig tror jeg på massive underskriftkampanjer i slike saker – nasjonalt og internasjonalt.
  Vil Avaaz kunne stille opp for Snowden ? Verd et forsøk. Kanskje Erling Borgen og du kan sette i gang en kampanje ? Er overbevist at mange innen det sivile samfunn er opprørt over den politiske behandlingen av Snowden, men også de etterhvert mange varslere som Vanunu, Bradley mfl. som har gjort verden store tjenester med sin informasjon, men som politikerene verden rundt glemmer og toer sine hender over, i frykt for USA. Norske politikere er kanskje verre enn de fleste andre i sin servile holdning i ett og alt inkl. krigføring når USA sier «hopp». Det er på tide at VI som er evig takknemlig for at noen tør å handle og informere oss, viser vår takknemlighet og lojalitet overfor disse modige menneskene og – handler for deres liv i frihet !

  • psteigan sier:

   Takk for innspill. Erling Borgen ville være ideell i denne sammenhengen. Men jeg skulle også ønske at det fortsatt finnes en og annen verdikonservativ som kan stille opp for menneskerettighetene. Dette er ikke en venstreradikal sak, og myndighetene må ikke få lov til å framstille den slik. Vi som protesterer forsvarer det beste ved den amerikanske, den franske og den norske grunnloven. Det er de som angriper disse prinsippene som er ekstreme.

 2. Självklart borde Snowdens ansökan om asyl beviljas! Men dessvärre så blundar våra regeringar ofta för lagar och bestämmelser de själva varit med om att instifta när andra politiska mål blir starkare. Vad som är rätt och fel gäller då inte längre.

  • psteigan sier:

   Nettopp derfor må vi bry oss og være sand i maskineriet. Og kreve tilbake de rettighetene vi i prinsippet skulle ha hatt, men mister.

 3. KZ sier:

  Allerede blir man svartelistet om man uttaler seg kritisk om bankstere. Om noen år blir man stemplet som terrorist og internert i konsentrasjonsleirer hvor man utsettes for skjerpede forhør — om man våger å ta til motmæle mot plutokratenes maktmisbruk og overgrep mot vanlige arbeidere. Overvåkningen er total, og ingenting blir bedre av denne ubetydelige fillesaken. Snarere tvert imot. Og hvorfor er folk overrasket over at USA (og andre) overvåker alt og alle? Dette har vi da visst i årevis? Trodde folk seriøst at NSA ikke drev med totalovervåkning, når vi i mange år har visst at det er teknisk mulig? Skulle ikke verdens mest avanserte etterretningsorganisasjon (som forøvrig er verdens suverent største arbeidsgiver for matematikere) benytte seg av enhver mulighet til å overvåke alt som kryper og går? Jeg har nesten inntrykk av at nordmenn ikke engang har hørt om NSA før.

  Dette er business as usual. Og det er bare begynnelsen.

  Og Snowden får selvsagt ikke asyl noe sted. USA har allerede på det groveste truet alle land hvor han har søkt asyl. Bare forestill dere sanksjonene mot et land som Norge, om vi mot formodning, rent hypotetisk, skulle formaste oss til å innvilge ham asyl. (Noe som selvsagt er helt utenkelig under enhver realistisk regjeringskonstellasjon i dette landet.) USAs militærbudsjett er mye større enn den øvrige verdens samlede budsjett, og supermakten truer rutinemessig alle land hvor amerikanske varslere søker asyl. Truslene dreier seg om både økonomiske og militære sanksjoner. Det er bred politisk enighet, fra SV til FrP, om å underkaste seg amerikanske bankstere og militærindustrialister i ett og alt.

  Forresten så er alle disse offisielle uttalelsene — diplomater og politikere imellom — bare spill for galleriet. De dekker over de viktige sakene, som foregår bak kulissene. Snowden selv kan godt være en falsk whistleblower, for alt vi vet. Selv tenkte jeg slik til å begynne med, men har etterhvert begynt å tro at han faktisk er autentisk.

  • psteigan sier:

   Uenig i at det er en fillesak. Den er mye større enn Watergate og den blottstiller oligarkiets makt på en langt bedre måte. At du og jeg og noen tiil visste at det er sånn er en sak, nå veit millioner det. Det er millionene som må i bevegelse om det skal skje noen endring.

   • KZ sier:

    Det virker ikke som millionene bryr seg mye. Dette er ikke en sak som diskuteres så mye blant folk flest, og i USA går selvsagt opinionen i Snowdens disfavør, slik den også gjør for Mannings, Assanges og andre varsleres vedkommende. Husk også at f.eks. Dixie Chicks fortsatt daglig mottar dødstrusler, siden de for ti år siden gikk ut og kritiserte Bush og Irak-invasjonen hans. De fikk ødelagt hele karrieren sin pga. de uttalelsene, og de er fortsatt både uglesett og forhatt blant den jevne amerikaner, nettopp pga. sin motstand mot Irak-krigen. Amerikanere flest støtter opp under det sittende regimet og dets voldelige, inhumane metoder. Men naturligvis forholder det seg litt annerledes i resten av verden.

 4. KZ sier:

  Les dette: http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1000/subcat1028/thread278374/#post_278564

  Sitat:
  «Assange bodde lenge på et gods i utkanten av London. Prøver du å fortelle meg at det er umulig for MI5/MI6/CIA å hente Assange ut fra dette godset, og at Pentagon må vente på rettssaken i Sverige før de kan få kloa i denne falske folkefienden?»

  Han har et poeng. Hele Snowden-saken minner også om spill for galleriet. Det er mektige krefter i kulissene her.

 5. KZ sier:

  «Alle som lekker noe til WikiLeaks, lekker det rett inn i løvens hule (Pentagon). De har ingen garanti for publisering (av ekte sensasjonell info), men full garanti for pågripelse. Dette er ganske alvorlig, og burde ettergås mye mer av statsskeptiske miljøer, for å hindre at bra folk blir arrestert.»

  • psteigan sier:

   Kritisk analyse er svært viktig. Jeg jobber med dette daglig. Denne saka har vist at Norge knapt har noe som kan kalles kritisk presse. Og det er – kritisk. Det er en stor jobb som må gjøres.

 6. KZ sier:

  Prøver Goldman Sachs og resten av bankstergjengen å få satt inn et nytt overhode i Egypt nå? Noen som vet hvem som egentlig står bak statskuppet?

 7. psteigan sier:

  Hæren eier 40% av all kapital i Egypt (eller mer, det er ulovlig å undersøke). De har makta når de vil, og når presidenten ikke klarer å styre, kvitter de seg med ham. Mursi var holdt kunstig ved makta gjennom lån fra Qatar. Egypt er konk, har ikke valuta til å betale for importen sin. Religiøs obskurantisme er det siste landet trenger. Brorskapet har ikke løst et eneste av landets problemer, bare gjort dem verre. Mursi var godtatt av USA og IMF, men han har altså ikke levert varene, så det kan godt hende at de er med på kuppet. Se min blogg Den arabiske vinteren.https://psteigan.wordpress.com/2013/02/15/den-arabiske-vinteren/

  • KZ sier:

   Skjønner. Det skal ihvertfall bli interessant å se hvem som erstatter Mursi. Jeg tipper det blir en bankster (med fortid i Goldman Sachs) som vil bruke austerity og bank-bailouts for å «fikse økonomien». Eller en islamist.

 8. KZ sier:

  http://vgd.no/samfunn/politikk-internasjonal/tema/1769107/tittel/stakkars-egypt

  Sitat:
  «Det beste hadde vært om Egypt kunne utvikle en hær som er underlagt demokratisk kontroll og som ikke er kjøpt og betalt av amerikansk interesser. Vanligvis snakker man om «kjøpt og betalt» i overført betydning, men i dette tilfellet kan vi til og med identifisere prislappen: 1,3 milliarder dollar pr. år.

  Hva får man igjen for dette? En garanti for våpenleveranser, retten til å utdanne (og indoktrinere) fremtidens generaler, men spesielt viktig: En garanti for at fredsavtalen med Israel fra Sadat-tiden opprettholdes.

  Nå har hæren igjen makten direkte i sine hender og mens masssene jubler på Tahir-plassen har en slags Pinochet uten bart dukket opp på egyptisk TV.

  Mursi var for feig til å prøve å utfordre hæren. Likevel ble han fjernet. Den neste presidenten kommer neppe til å være modigere. For nå har vi alle fått demonstrert hvem som egentlig styrer showet her.»

 9. KZ sier:

  Mursi leverte ikke nok profitt til Goldman Sachs og andre bankstere, så de har, via sine marionetter, avsatt ham for å innsette en bankster som leverer bedre avkastning. Austerity, bailouts og bail-ins er helt sikkert løsningen på Egypts problemer, slik det er løsningen på resten av verdens problemer. Så lenge de skaffer seg mer gjeld, ordner alt seg. Særlig for banksterne.

 10. KZ sier:

  Dette kan være en god tid for å følge med på aksjekursen til Goldman Sachs og diverse andre banker og militærindustrielle aktører med interesser i den aktuelle regionen.

  • KZ sier:

   (Men naturligvis er Egypt bare en knøttliten brikke i et stort spill, og et skarve militærkupp der gjør neppe det helt store utslaget på kursen til GS eller andre store internasjonale players som trekker i trådene. Uansett er nåværende og nært forestående hendelser sikkert diskontert i kursene for lengst.)

 11. Prowl McMagne sier:

  syns klassekampens utredning om grete faremos tidligere karriere i microsoft er interresant… viser litt hvordan bukken og havresekken går på rundgang…

 12. jens sier:

  Jeg skal ikke forsvare den norske regjeringen, men det er jo helt opplagt at de ikke kunne gaa imot USAs onsker i denne saken. Dersom Norge hadde innvilget Snowdon asyl, hadde vi faatt kraftige reaksjoner fra USA. Men det som denne saken viser, er jo at Norge ikke er en selvstendig stat, men en bananrepublikk fullstendig i lomma paa USA.

  • KZ sier:

   Interessant kommentar:

   «Great article, but one question most people are failing to ask is the follow the money question. Who is it that has the most to lose in the Occupy movement? The answer is very clear, the Federal Reserve and its tentacled cohorts who are actively robbing Americans blind by stealing the property of America. We’ve been detailing this conspiracy for about 5 years now and have proof that the FED, IRS, Fannie Mae, Freddie Mac, Congress, Senate, The Judges around the country, Insurance companies, the Post Office, and almost all large offshore Banks, and the SEC are all in on this scam to steal the property of private citizens and transfer these rights to the Central Bank. This is a minimum of 16 trillion dollar scam but there are estimates that with all of the multifaceted angles that it could be as high as 300 trillion dollars! If you aren’t familiar with how the securitization scam is working you need to find out before they work it on you. One house we know of was «sold» on wall street 600 times in one year. If all of these were insured against failure and the home was only valued at 100,000, by the time the banks get their 9 times the value for the loan = 900,000, then each loan was insured for 100,000 and then multiply it all by 600, you can easily see how the FED could be manipulating the market by 540 million on one home!!! This is happening folks. You had better start studying this. Roy Blizzard III Homeowners Against Mortgage Servicing Fraud on Facebook»

 13. KZ sier:

  Venezuela vil visst ha Snowden.
  Da spørs det hvor mange timer det tar før CIA har likvidert ham. Flyet hans kommer vel til å styrte. Eller kanskje han plutselig får kreft.

  (Neida, jeg tror egentlig det foregår mye annet i kulissene her. Vi får ikke hele bildet via media.)

 14. KZ sier:

  Media ga oss bl.a. fiksjonen om 9/11, hvor tre skyskrapere i New York ble demolert på en kontrollert, planlagt måte. Norsk media nevnte riktignok ikke den tredje skyskraperen, WTC 7, noe som er litt pussig, tatt i betraktning at denne bygningen var høyere enn alle bygg i Norge. En 47-etasjers skyskraper falt med fritt fall-hastighet, grunnet «branner igangsatt av materiale fra WTC 1 og 2». I denne bygningen hadde tilfeldigvis bl.a. CIA, FBI og NSA store arkiver fulle av sensitiv informasjon …

  Dette ga oss i sin tur krigen mot terror, som ennå pågår, og som har kostet et ukjent antall trillioner dollar. Det er skattebetalerne som tar denne regningen. Skattebetalernes barn, barnebarn og oldebarn skal også, ufrivillig, være med på det store spleiselaget. Profitørene er det militærindustrielle komplekset og bankene, som tilfeldigvis styrer både media og politikerne.

  Virkelig skummelt er det å se på finansverdenen. The Federal Reserve, Amerikas sentralbank, ble skapt under et hemmelig møte på anonyme Jekyll Island i 1910, hvor noen av de mektigste banksterne og industrialistene møttes for å sammensverges mot verdens befolkning. Tre år senere var The Federal Reserve Act et faktum. Banksterne som eide The Fed, hadde nå lov til å trykke opp ubegrensede mengder penger de kunne fordele til seg selv. Videre fikk storbankene som var med på komplottet, lov til å låne ut 12 ganger så mye penger som de faktisk hadde. Dvs.: De kunne skape store mengder penger ut av intet, låne dem bort og kreve ågerrenter og rentes rente for disse lånene.

  I 2008/2009 viste det seg at de største amerikanske bankene hadde lånt ut opptil 333 ganger mer penger enn de faktisk hadde, noe som altså var grovt ulovlig. Likevel gikk ikke en eneste bankster i fengsel. Nå skal hele begrensningen forresten oppheves, slik at banksterne kan låne ut ubegrensede mengder penger. Det holder ikke med 333 ganger mer penger enn de faktisk har.

  Vi lever i en verden hvor økonomien er løsrevet fra alle reelle verdier. Penger oppstår ut av intet, i ubegrensede mengder, inflasjonen løper løpsk, vanlige folk får stadig dårligere råd, middelklassen elimineres, banksterne blir stadig rikere og mektigere, og nesten all industriproduksjon håndteres av en fattig asiatisk slavekaste. Eiendommer og andre verdier beslaglegges av bankene. Nå har de til og med åpenlyst begynt å beslaglegge vanlige folks innskudd. I tillegg har vi altså den løpske inflasjonen, som er verre enn all inntekts- og formueskatt, siden den tynner ut verdien av pengene våre, men er mer skjult enn vanlig skatt og vanlige avgifter. Konsumprisindeksen manipuleres for å skjule det faktum at inflasjonen er ute av kontroll.

  Mediene støtter opp under dette systemet, siden de er eid av — eller står opp over ørene i gjeld til — de samme banksterne som eier militærindustrialistene og politikerne. Alt er et gedigent korthus, et pyramidespill og Ponzi-scheme som bare venter på å kollapse. Det finnes ikke dekning for derivatmarkedet. De seks største amerikanske bankene har til sammen gamblet for godt over tre ganger mer penger enn det som finnes på hele planeten. Verdensøkonomien er altså løsrevet fra alle realiteter. Det finnes ikke på langt nær nok ressurser eller arbeidskraft til å gi dekning for Wall Street-gamblingen. Når dette systemet kollapser — hvilket vil skje ganske snart — er det du og jeg og alle andre vanlige skattebetalere som skal ta hele regningen. Banksterne går fri enda en gang, for de eier militæret, Blackwater, andre militære entreprenører, media og politikere og domstoler. Så de er fredet, og kan i ro og mak væpne seg til tennene og barrikadere seg i sine tungt bevoktede, innmurede enklaver så snart shit hits the fan. Da blir vi selv sittende igjen med Svarteper. «Heads I win, tails you lose,» som banksterne pleier å si.

  I denne kommende nye verdensordenen, blir man overvåket døgnet rundt. Sier man noe kritisk om banksterne, blir man sendt til en FEMA-konsentrasjonsleir, hvor man tortureres til døde, uten rettssak. Droner patruljerer himmelrommet, og alle dissidenter risikerer å henrettes uten å få noen siktelse i en domstol. Dette er faktisk et system som implementeres as we speak. Både Norge og resten av verden er underlagt disse banksternes terrorregime. Politikerne opponerer ikke, for de kontrolleres via lobbyister som gir dem penger og tar dem med på fancy bankettmiddager hvor de introduseres for de mektigste banksterne. Eliten møtes i hemmelighet i regi av Bilderberg, CFR, Trilateral Commission og en drøss andre tenketanker og hemmelige brorskap. Og mediene logrer servilt hver gang Øystein Olsen, Ben Bernanke og resten av de yrkeskriminelle parasittene uttaler seg om noe.

  • KZ sier:

   Her kan man lese en litt utvidet og forbedret versjon av ovenstående innlegg, bl.a. med en link til BBCs annonsering av WTC 7-kollapsen — 20 minutter FØR den inntraff: http://draftsfirst.blogspot.no/2013/07/om-medier-bankstere-og-sammensvergelser.html

   Selve filmen:

   Husk forresten at den bygningen, i motsetning til WTC 1 og 2, aldri ble truffet av noe fly. Og mediene nevnte den nesten aldri, med noen hederlige unntak, deriblant altså BBC, som riktignok bommet litt på timingen av sin forhåndsskrevne annonsering … Senere ble det dog tyst fra den kanten også, noe som forklarer at nesten ingen i dag vet at det var TRE, ikke to, skyskrapere som falt på Manhattan den dagen.

 15. KZ sier:

  Hos den gemene hop ser jeg forresten en skremmende defaitisme og likegyldighet overfor banksterne. Folk flest er jo dypt religiøse, så de tror at banksterne uansett får sin straff i etterlivet. Derfor er de tilfredse med å la finanskjeltringene herje fritt her på jorden. De gidder ikke ta opp kampen mot uvesenet, for de forventer at Gud ordner opp i det hinsidige.

 16. KZ sier:

  Forfatteren av denne boka hadde en toppjobb i Goldman Sachs for noen år siden:

  http://www.amazon.com/It-Takes-Pillage-Deceit-Trillions/dp/0470529598

 17. Rolf E sier:

  Litt morsom er Sarah Palin («Gale-Sarah») sin uttalelse til kanalen Fox: «Snowden is not the problem,” Palin said. “The problem is government violating our Fourth Amendment right and taking away our privacy.”

 18. Tilbaketråkk: K-ordet i kapitalismens tid | Steigan blogger

 19. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på 2013 | Steigan blogger

 20. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på 2013 | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s