Fra DNA til DNB – Kjærstad har rett, Roy Jacobsen tar feil

Forfatteren Jan Kjærstad skriver i et innlegg i Aftenposten under tittelen Fra DNA til DNB at «Norge er blitt en bank. Det er også et demokratisk problem. Vi styres ikke av politikere, men av finansielle markeder. Helt logisk settes da også oljepengene på bankbok, mens forskning og bestrebelser på industriell innovasjon vansmekter.» Forfatteren Roy Jacobsen (Ap) kaller artikkelen «Uniformert føleri». Men fakta viser at Kjærstad har rett.

Rovdrift

Jan Kjærstad hadde mange poenger, ikke minst hvordan oljekapitalen styrer norsk politikk og ikke politikerne. Det gjør at Norge bare kommer med symbolske klimatiltak, men tjener fett på CO2-utslipp. Her kunne Kjærstad ha vist til at

Norge er et oljeselskap med et land på slep

Statoil hadde i 2011 en samlet omsetning på svimlende 533 milliarder kroner! (Statsbudsjettet hadde samme år ei inntektsside på ca. 1100 milliarder.)

Ut over Statoil var det hele åtte oljeselskaper blant de 20 største. Disse selskapene solgte for 832 milliarder eller 70% av den samlede omsetninga for de 30 største. Seks av de ti største er oljeselskaper. Så ved siden av at Statoil er en Gulliver blant Liliputene i norsk næringsliv, så er oljesektoren samlet fullstendig dominerende. De 30 største selskapene omsatte for 1200 milliarder, altså mer enn den norske staten. Og de hadde over 50% av den samlede omsetninga for Norges 500 største selskaper.

Statoil utgjør 44% av omsetninga til Norges største bedrifter. Das ist der Pudels Kern! – Der ligger hunden begravet!

Hvis det virker som om Statoil eier Norge, så er det fordi Statoil eier Norge.

Det er ikke Stoltenberg som styrer Norge, det er Helge Lund, og han er ikke på valg i høst.

Seierherrene

Få dager før Kjærstads artikkel sto på trykk skrev Elisabeth Skarsbø Moen en artikkel i VG som ironisk nok hadde tittelen Seierherrene (som Roy Jacobsens prisbelønte roman). Men de seierherrene hun tenkte på var noen helt andre enn de sliterne som Jacobsens roman handler om. Det hun viste til var at uansett hvilket parti som vinner valdet 9. september, så er det rådgivningsselskaper som First House som er de virkelige vinnerne.

First House rekrutterer politikere som nylig har gått ut av partipolitikken, slik som Bjarne Håkon Hansen (Ap) og Tor Mikkel Wara (FRP) til å påvirke storting og regjering til å fatte vedtak som tjener deres kunders interesser. De kapitaliserer sine kunnskaper om de indre mekanismene i det politiske systemet og ikke minst sine forbindelser og personkunnskaper og selger denne kompetansen til kapitalsterke kunder. Slik kan for eksempel et privat helseforetak kjøpe Bjarne Håkon Hansen (tidligere helseminister) og hans kompetanse for 5500 kroner timen for å påvirke vedtak om helsepolitikken her til lands.

Elisabeth Skarsbø Moen skriver

«First House er store på helse. Tre av selskapets rådgivere har vært byråkrater i helse- og omsorgsdepartementet, Bjarne Håkon Hanssen har vært helseminister og Ketil Lindseth var statssekretæren hans. Det er store penger i helsesektoren og mange private aktører som ønsker en del av kaka. Det politikerne lover i helsepolitikken i denne valgkampen, kan bli mindre viktig når First House setter inn trøkket etter valget.»

På denne måten blir First House et skyggekabinett som har hemmelig kundeliste og påvirker politikken på en måte som er helt ugjennomtrengelig for velgerne. Det er svært leit for Roy Jacobsen hvis han ikke ser det fundamentale demokratiske problemet med dette.

Les også Ingjald Ørbeck Sørheims essay Makt til salgs (2002).

Norge og det militær-industrielle kompleks

Under de rødgrønne er Norge blitt en stor våpeneksportør og vi er – utrolig nok – et av de landa i verden som bruker mest penger på miltærutgifter per innbygger. Dette er en politikk som er helt på rustningsindustriens premisser. Den er ikke forankret i politiske diskusjoner i Norge eller i det norske folkets holdninger. Nordmenn flest er uvitende om Oljefondets og våpenindustriens handlinger.

Så Jan Kjærstad har mer rett enn han visste. Og til opplysning for Roy Jacobsen: Einar Gerhardsen er død.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, krig, Miljø og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Fra DNA til DNB – Kjærstad har rett, Roy Jacobsen tar feil

 1. euqid sier:

  Interessant analyse! 🙂

 2. Meget bra tenkt, Pål. Da forstår vi bedre hvorfor det i en generasjon har blitt investert så lite i norske kommunikasjoner, veier, jernbane og skolebygninger. Noen blir stadig rikere, mens Norge forfaller.

  • psteigan sier:

   Takk. Dette er forhold som burde studeres grundig av mange flere. Dette er med på å omdanne Norge på mange måter som aldri har vært gjenstand for noen demokratisk politisk prosess.

 3. OV sier:

  Tenkte du ville kommentere Kjærstads innlegg. Helt enig med han. Jeg føler det er et moderne, demokratisk problem at ingen vet helt hvor makten befinner seg. På 50-tallet hadde stortingsvalg en reell betydning for hva som ville skje i samfunnet, men globaliseringen med dens «frihandel» og avtaler har jo overstyrt dette nå.

 4. Johan Petter sier:

  I følge http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2012/07/16/the-worlds-25-biggest-oil-companies/ er Statoil blant verdens 20 største oljeselskaper. Statoil internajsonaliseres i rask takt. Med seg ut i verden tar Statoil med seg andre norske monopoler i oljesektoren. Det ville være interessant å se om det er noen sammenhenger mellom Statoil og DNB. DNB er en internasjonalisert bank som dens sjef, Bjerke, sier spiller en spesiell rolle som en sikring i den internasjonale økonomien, dersom det oppstår en krise situasjon. DNB er banken de store partiene er enige om er «too big to fail». DNB skiller seg ut fra alle andre banker i Norge pga dens størrelse og er Nordens neststørste finanskonsern http://no.wikipedia.org/wiki/DNB. I likhet med Statoil er eierstrukturen et samarbeid mellom staten og privat finanskapital. Så har vi Statkraft som er Nordens tredje største kraftselskap, opererer globalt. Norsk statsmonopolkapitalismen har en del særtrekk Høyre, Arbeiderpartiet og de største norske finanskapitalistene har fått til et avansert samarbeid for å sikre felles interesser. Finnes det noen som har skrevet godt om dette?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s