Ødeleggelsen av Libya – et samlet storting ansvarlig

Norges aktive rolle i ødeleggelsen av Libya har ikke vært noe tema i valgkampen. Det til tross for at krigen var et brudd på folkeretten, det ble begått krigsforbrytelser i stor stil – og det ble sannsynligvis begått  forbrytelser mot menneskeheten. Samtlige representanter i det utgående stortinget støttet denne krigen, men takket være en servil presse blir de ikke stilt til ansvar. Og ødeleggelsen av Libya fortsetter!

Brudd på grunnloven og krigsforbrytelser

Da Jens Stoltenberg lovte fredsprisvinner Obama at Norge skulle bidra aktivt med bombing av Libya skjedde det på en skandaløs måte og i strid med grunnloven. Dette er godt dokumentert.

NATOs krig mot Libya hadde ikke forankring i FN. Resolusjon 1973, som bare 10 av sikkerhetsrådets medlemmer stemte for (Russland, Kina, India, Brasil og Tyskland stemte avholdende) inneholdt ikke noe mandat for å gå til krig. Resolusjonen sa at man ville redde sivile mot militære angrep og sørge for en umiddelbar våpenhvile. I virkeligheten brukte NATO med Norge som en av de mest entusiastiske deltakerne resolusjonen som påskudd til å delta på opprørernes side i borgerkrigen. Langt fra å redde sivile førte NATOs krigføring til store sivile tap og de jihadistiske opprørerne som i praksis var NATOs infanteri i krigen begikk grove forbrytelser på bakken med ødeleggelsen av Sirte og de rasistiske forbrytelsene mot svarte libyere som noen av de alvorligste forbrytelsene.

sirte før sirte etter

Kristin Halvorsen sier at hun «ikke angrer» at hun støttet krigen mot Libya. Dette er sikkert folket i Sirte glade for.

Det ble påstått at NATO hadde ryggdekning for sin krig fra Den arabiske liga. Det er ikke sant. Den arabiske liga gikk inn for å beskytte sivile. Da NATOs massive bombing satte igang, fordømte generalsekretær Amr Moussa i Den arabiske liga dette og sa han var sjokkert over den måten NATO brukte FN-resolusjonen på.

Resolusjon 1973 tok til orde for en umiddelbar våpenhvile, men da Sør-afrikas president Jacob Zuma på vegne av Den afrikanske union tok et initiativ for å få til en våpenhvile, ble dette aktivt hindret av NATO.

Jens Stoltenberg sa under den første delen av krigen at FN-resolusjonen ikke hjemlet en krig for å avsette Gaddafi: «Det vil være i strid med det mandatet å bruke militære maktmidler for det.»

I og med at Gaddafi ikke bare ble avsatt, men slaktet som en gris, så har vi Stoltenbergs ord for at NATOs allierte handlet i strid med FN-mandatet. (Dessuten er det ingen tvil om at behandlinga av og mordet på Gaddafi i seg sjøl var en krigsforbrytelse.)

Den kritiske journalistikkens død

Flertallet av norske medier har latt dette passere uten å stille kritiske spørsmål – med NRK Brennpunkt som et lysende unntak. Det er mulig for en politiker som har stemt for ødeleggelsen av Libya å se rett inn i kamera og bedyre om sin støtte til fred, menneskerettigheter og miljø uten at journalistene avbryter kosestunden med kritiske spørsmål om Libya. Selv de få avisene som var imot krigen, der Klassekampen var det beste eksemplet, har latt denne ukritiske atmosfæren få rå gjennom hele valgkampen. De ansvarlige politikerne har sluppet unna – og en servil presse har latt dem slippe unna. I de fleste mediene har dermed den kritiske journalistikken avgått ved døden. Kritisk journalistikk er i Norge i dag en risikosport som drives av enkeltpersoner utenfor de sentrale redaksjonene.

Forbrytelsene i Libya fortsetter

Etter Gaddafis fall har mediene stort sett glemt Libya, med unntak av de dramatiske dagene da USAs ambassadør til landet ble myrdet i Benghazi av våre allierte jihadistene.

Man kan si hva man vil om Gaddafi, men under hans diktatur var Libya en velferdsstat der befolkninga nøt godt av oljeinntektene.

Utenfor medienes oppmerksomhet har Libya sunket ned i militært barbari og elendighet, skriver den britiske avisa The Independent.

Militser river landet i filler og prøver hver for seg å sikre seg oljeprofitten. Dette gjør de ved å okkupere oljehavner og andre nøkkelinstallasjoner. Situasjonen er blitt så ille at regjeringa i Tripoli har truet med å bruke militære styrker for å gjenerobre oljehavnene, uten at disse truslene har hatt noen effekt.

Før krigen var Libyas oljeproduksjon 1,4 millioner fat om dagen. Nå er den falt til 160.000 fat om dagen, eller 11,4% av tidligere produksjon. Den libyske statens inntekter er nå så små at den knapt kan lønne sine tjenestemenn.

I juni ble 31 sivile demonstranter drept av militser i Benghazi da de protesterte mot volden. Regjeringa erkjenner at jihadistene dreper politikere og journalister, uten at de skyldige blir tatt.

I virkeligheten er Libya blitt en base for ekstreme jihadister som trener opp folk til terroraksjoner både i Afrika og i Syria.

Som krigførende part i Libya-krigen har Norge et soleklart ansvar for ødeleggelsen av Libyas infrastruktur og økonomi og for den situasjonen landet er i nå.

Alle partiene på stortinget og samtlige stortingsrepresentanter bærer et medansvar for disse forbrytelsene. Det eneste partiet som har vært mot dette hele tida er faktisk partiet Rødt.

Dette innlegget ble publisert i krig og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

17 svar til Ødeleggelsen av Libya – et samlet storting ansvarlig

 1. Einar Jetne sier:

  Svært viktig påminning!

 2. En viktig påminning, og fraværet av kritisk presse viser seg også i forhold til Syria. Rett nok reflekteres diskusjonen om det kan ha negative utslag å gå til bombing av Syria, men diskusjonen om hvem som faktisk sto bak gassangrepene er fraværende. Norsk presse legger til grunn som premiss at regimet sto bak, og diskusjonen videre handler om hva man skal gjøre med det, og problemet med at Russland og Kina «setter seg på bakbeina.»

  Det finns ingen vilje til å gå kildekritisk til verks mot de såkalte bevisene for at regimet sto bak som vestlige stater legger til grunn, og heller ingen vilje til å analysere hvem som kan ha hatt bedre motiver enn regimet. Det synes som om det å analysere motiver, som er en helt sentral del av enhver vanlig kriminaletterforskning, per definisjon skal defineres som konspirasjonsteori dersom det viser seg at disse motivene peker i retning av vestlige stater eller vestlig etterretning.

  Premisset om at problemet handler om at Russland og Kina setter seg på bakbeina, får også stå, sjøl om realiteten her er at Russland og Kina faktisk ivrer for en uavhengig og grundig granskning av de kjemiske gassangrepene, og på tross av at Russland og Kina forsvarer FN-paktens ordlyd og intensjon i denne situasjonen, uavhengig av hva man ellers måtte mene om disse kapitalistiske stormaktene.

 3. OV sier:

  Norge har en veldig feig regjering. I internasjonale spørsmål handler den alltid innenfor blokken «vesten», unntatt i noen få ubetydelige symbolsaker. Ingen savner nok Gaddafi, som var en diktator, men at mye har blitt verre i Libya bør det ikke være noen tvil om. Gaddafi var også, tross alt, bedre enn en del andre diktatorer av hans generasjon, siden mange av pengene ble brukt på velferd for vanlige folk.

 4. Jan Hårstad sier:

  Stadig flott av Steigan. Det er bare det at vi kan få en reprise av Libyakrigen nå. Tyrkia har mobilisert hæren sin maksimalt ved den syriske grense og mange stater,grupper, kjenner lovverket i Nato om paragraf 5. Et angrep på en er et angrep på alle. Det betyr at mange vil forsøke å utvikle det slik at Tyrkia blir «angrepet.» Skulle tro Qaida har tenkt mye på dette lenge.
  En veteran i Aftenpostens utenriksredaksjonen agiterte for at Norge skulle støtte USAs krig mot Syria selv uten FN-godkjennelse!! Dette ble etterfulgt av lignende uttalelser fra høires Erna!!!
  Det er mulig Rødt har sagt noe fornuftig om Libya mens SV huiet på NorskeNatos bombing. Men det nåværende SV later jo som om Libya og Syria ikke er saker i verdenspolitikken. For en tilstand i den selvutnevnte «venstresida.»

 5. Gunnar Sortland sier:

  «Angrepet» på Tyrkia kjem snart..Trongen for nye marknader er prekær for vestleg
  imperialisme. Mest alle statane i «ondskapens akse» er no falne, så no ventar vi på
  det lysande demokratiet….nett slik det har ovra seg i Libya og Irak.

 6. kurt ben nilsen sier:

  Det må da være litt av et paradoks at mange av de samme folka som støttet bombinga av Libya, nettopp er de som snakker høyest om den fæle «væpna revolusjonen». Merkelig når man ser at deres «fredselskende» politikk ikke er annet enn voldelig deltakelse i nettopp en væpna revolusjon. Bombetoktene i Libya var en aktiv del av opprørsbevegelsens revolusjon, og av avgjørende betydning for at regimet falt. – Men å være deltager i en væpna revolusjon er kanskje helt greit det så lenge det skjer i et annet land, og våpna man dreper med avfyres fra ti tusen meters høyde.

 7. psteigan sier:

  Touché!

 8. Lars Hektoen sier:

  Vanskelig det her; vi skal altså ikke blande oss inn når folket gjør opprør mot en diktator. Det hadde vært bra om opprøret mot Ghadaffi hadde blitt slått ned, likeens nå i Syria, så diktatoren kan opprettholde «law and order», og «velstand». Borgerkrig er alltid jævlig, men hvor begynner og slutter vårt medansvar, og er intervensjon utenfra alltid feil?

  • psteigan sier:

   Opprøret i Libya var en provokasjon fra ekstreme jihadister støttet av Qatar. Det hadde ingen likhet med Tahrir-plassen. Opprørerne har fått hjelp av NATO og Norge til å ødelegge landet og de har lykkes med å lage reine bandittenklaver der de grabber til seg olje. Det var ikke vanskelig å se hovedtrekkene i dette før NATO-krigen. Etterpå er det svært lett å vurdere resultatet. Opprør som seirer på vingene til utenlandske bombefly vil sjelden ha noe positivt å tilføre. Det kan tenkes at det er situasjoner som er annerledes, og det forsøker FN-pakten å definere. At disse bestemmelsene blir misbrukt ser vi jo ofte.

 9. KZ sier:

  Jeg har forstått det slik at også Venstre ønsker et USA-ledet angrep på Syria nå? Og man må vel ta det for gitt at krigspartiet SV ivrer for å la krigsmonsteret Obama slakte noen millioner syriske barn?

  Og er det ikke også slik at Rødt vil stille seg bak et kommende angrep, forutsatt et FN-mandat?

  • psteigan sier:

   Venstre er vel det mest klare krigspartiet denne gangen. SV har ligget helt flatt fordi Barth Eide har vært negativ til et angrep nå. Men de har jo vært med på å anerkjenne nasjonalkoalisjonen, og i det så ligger det jo regimeskifte. Om SV våger et nytt Libya får vi se på. Rødt kommer ikke stille å støtte noe angrep, FN eller ikke FN.

   • Erling Grape sier:

    Som et apropos til krigen i Libya og det som skjer i Syria:
    Dokumentar på NRK2

    Spionene som lurte verden
    Emner: Dokumentar og fakta
    Br. dokumentar. I et tilbakeblikk på oppstarten av Irak-krigen, gjennomgår Peter Taylor hvordan britene og amerikanerne fabrikerte bevis på at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. To sentrale etterretningskilder tilbakeviste at våpnene fantes, men dette endret ikke beslutningen om å gå til krig. (Panorama: The Spies Who Fooled the World)

    Tilgjengelig i: Norge
    Første gang sendt: NRK2 10.09.2013 22:10
    Siste gang sendt: NRK2 10.09.2013 22:10
    Planlagt sendt: NRK2 11.09.2013 23:50

    Originaltittel: Panorama: The spies who fooled the world
    Varighet: 59 minutter

    Kan sees på webTV: http://tv.nrk.no/program/koid24002013/spionene-som-lurte-verden

 10. OV sier:

  «Off topic», men 100 kr for å delta på boklanseringen din? Litt stiv pris synes jeg. Lanseringsfester pleier være gratis. Jeg er temmelig fattig, så betyr nok jeg dropper det, men du får ha lykke til!

  • psteigan sier:

   Jeg har valgt å legge opp kvelden som en kulturopplevelse ut over ei rein boklansering. Det koster penger jeg ikke har. Til gjengjeld har vi svært hyggelige priser i baren og folk får en velkomstdrink. Jeg tror at de som kommer vil føle at de får valuta for pengene, og vel så det.
   Synd du ikke kommer. Hadde vært hyggelig å treffe deg.

 11. Tilbaketråkk: K-ordet i kapitalismens tid | Steigan blogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s