De kule, de smarte og den virkelige makta

De sosiale mediene er så kule at det nesten er til å få krampe av. Facebooks Mark Zuckerberg gir selskapet så mye gutteaktig collegesjarm at det nesten tipper over. Jeg har sett og hørt Googles Larry Page fortelle om hvordan han som student på Stanford startet det som nå er verdens ubestridt største søkemotor. Han var veldig laid back og kul. Nå vet selskapene de leder nesten alt om oss. Men hvem har den virkelige makta?

Sosiale medier og smarte reklamemaskiner

Facebook og Google har lykkes ekstremt godt i å utnytte noe av det folk aller helst gjør på nett, nemlig å ha kontakt med hverandre og å lete etter alt mulig rart. I Internettets barndom var nettsøk en komplisert affære, og du måtte gjerne lære litt søkespråk for å finne det du lette etter. Så kom de indekserte søkemotorene som lagde ordlister som gjorde søkene svært mye kjappere. De begynte også å «veie» søkene etter sannsynlighet. Det ga bedre og mer relevante treff. Men dette gjorde det også mye lettere å manipulere søkeresultatene. Annonsører fikk muligheten til å kjøpe seg oppover i søkeresultatene.

Fra collegemoro til Brave New World

Facebook har vokst eksplosivt i Norge og verden. Nettstedet nærmer seg en milliard brukere internasjonalt. I 2009 passerte antallet Facebookbrukere i Norge 2 millioner, og det var så nær full dekning at noe særlig mer vekst ikke er mulig. I dag er det rundt 2,6 millioner brukere av fjesboka her til lands.

Det brukerne av Facebook, Google og Amazon ikke ser er hva som gjøres med dataene deres. For det er vi som er disse selskapenes egentlige varer. Det er våre data og dataene om oss som gjør dem søkkrike. Det å vite mest mulig om oss, våre kjøpevaner, vår smak, våre lyster, våre venner og våre nettverk er bokstavlig talt gull verdt.

Gisle Hannemyr har kritisert hvordan Facebook hele tida endrer sin personvernpolitikk slik at det til slutt blir umulig for brukerne å ha kontroll over dataene sine og over personvernet sitt.

På bakgrunn av informasjonene som ble lekket av den tidligere etterretningsmanne Edward Snowden kunne The Guardian fortelle at ni amerikanske internettseskaper lot den amerikanske etterretningstjenesten få adgang til brukernes persondata, bilder, eposter, alt. Det var Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

Jeg har alltid vært en entusiastisk tilhenger av elektroniske bøker, og synes det er svært praktisk å kunne ha med meg et bibliotek på tusenvis av bøker i en dings som bare veier en halv kilo. Men jeg må jo innrømme at selv jeg ble en smule betenkt da jeg fikk vite at Amazon faktisk kan gå inn i det elektroniske bibiloteket vi har kjøpt og slette det eller fjerne enkelte bøker. For sikkerhets skyld var det Animal Farm og 1984 som ble slettet av selskapet i 2009.

1984 innført til applaus

I George Orwells (eg. Eric Blair) dystopiske roman 1984 fantes det ikke noe som het privatlivets fred. Innbyggerne hadde toveis teleskjermer som myndighetene når som helst kunne bruke til å avlytte og overvåke dem. Det samme fantes på arbeidsplasser og offentlige steder. Skriftlig korrespondanse ble regelmessig åpnet og lest av myndighetene. Tankepolitiet spionerte på og rapporterte enhver med opprørske tendenser. Som brukere av sosiale medier og nettjenester er det vi sjøl som fôrer tankepolitiet med rådata. Avsløringa av NSAs enorme datainnsamling fra sosiale medier, eposttjenester, elektroniske banktransaksjoner osv viser at dataene våre blir samlet inn på en måte som ikke en gang Storebror i 1984 hadde forestilt seg.

Vi har altså helt frivillig og med en viss personlig glede over å dele smått og stort med andre lagt til rette for det største overvåkingssystemet som noensinne har eksistert.

En historie for seg er hvordan våre hjemlige konservative liberalere, som til enhver tid liker å utrope seg til de bolde riddere av den personlige friheten og de liberale rettighetene har vært fullstendig tause om disse ekstreme krenkelsene av menneskerettighetene og alt som heter personlig frihet. Jeg tenker naturligvis på folk som Bernt Hagtvet, Kristin Clemet, Bård Larsen, Nina Witoszek.

Dronene kommer

Og skulle NSA finne ut at noen av oss er uønsket, så har man data nok til å ta oss ut som det heter i deres nytale når man likviderer noen uten lov og dom. Vi går jo alle sammen med en elektronisk sporingsenhet på oss som til enhver tid forteller hvor vi er.

Hver dag innhenter NSA inn 5 milliarder dataenheter om mobiltelefoner over hele verden.

(Se mer her om hvordan NSA overvåker oss alle.)

Og hvem eier så disse selskapene?

Følg pengene er et hovedprinsipp for denne bloggen. Så derfor er det naturlig å se etter hvem som eier disse populære sosiale mediene. Jeg har sett på Facebook, Google og Amazon.

amazon google facebook

(Klikk på tabellen så ser du den tydeligere.)
Kilde: http://investors.morningstar.com

Dette virker da svært kjent! Fidelity, Vanguard, BlackRock, State Street osv. Har vi ikke sett dem før? Jo, helt riktig. Surprise, surprise! De er også de største eierne i de sju største bankene og finansinstitusjonene og av de største matvaremonopolene og merkevarekjedene. Bak de smilende og kule fjesene til Mark Zuckerberg, Jeff Bezos og Larry Page ser vi simpelthen The United Corporations of the World.

Var det noen som snakket om mangfold?

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, Opprør, Samfunn, USA og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

19 svar til De kule, de smarte og den virkelige makta

 1. Rolf-E sier:

  Og Google vet mer om deg enn du gjør sjøl! Aftenposten skrev noe om dette i sommer: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Derfor-vet-Google-hvem-du-er-7239850.html

 2. brit lien sier:

  Ja da jeg har droppet ut av de kule og smarte sin sfære. Facebook er motbydelig og opptreer som hallik..Jeg gidder ikke å la meg frivillig overvåke av facistoide elementer. Ikke skyld på andre når facismen sniker seg inn på deg synger en svensk visesanger. Ikke bruker jeg google heller og sletter alle apper på pc`n.
  Se på hva app «eierne» krever av deg når du laster ned så skjønner du hva jeg mener. De skal bl.a kunne lokalisere meg. Mobilen må man jo ikke ha på.
  Jeg vil ha papirbøker og aviser. Og biblioteket sletter mine utlån når boka er innlevert.
  Min frihet er å gjøre meg uavhengige av alt dette tøvet og begrense mulighetne for vilkprlige overgrep.
  Facismen nå er mye verre enn noen gang fordi den sniker seg inn på gummisko og er globalisert..
  og en Nelson Mandela som nå omfavnes av løgnere vil blir skutt av droner.

  • psteigan sier:

   Jeg skjønner dette. Men de sporer mobilen også når den ikke er på. I USA finnes det en bevegelse som handler om å «go off the grid», altså kople seg av nettet, ikke bare internett, men så mange nett som mulig. En del av de folka er svært smarte – og noe er helt fruktkake. Uansett er det et viktig tema. Jeg er ikke noe redd for dem. Jeg er en gammal mann på snart 65. Jeg har levd et spennende liv i kamp mot makta. Og jeg holder på så lenge helsa holder og håper å få sådd nok drakesæd til en generasjon som kommer etter meg. Og det er også eneste grunn til at jeg er på Facebook.

 3. Tilbaketråkk: En blog jeg kom over idag med fin oversikt over hvem som eier Google, Amazon og Facebook | Norwegian-UndergroundNorwegian-Underground

 4. even sier:

  Det hadde vært interessant å lese din analyse av det som skjer i Ukraina. Kommer du skrive noe om det?

  • psteigan sier:

   Det kan godt hende. Det er svære saker. Men jeg jobber sånn at for å kommentere noe må jeg undersøke det grundig først. Jeg lager ikke kjappe kommentarer ut fra generelle antakelser. Derfor tar det både tid og jobbing å skrive en kommentar jeg kan stå for. Jeg skal se hva jeg kan få til. Takk for oppfordringa.

   • psteigan sier:

    Jeg har så vidt begynt å lese meg opp på Ukraina, og det jeg foreløpig ser er et land «in deep shit» økonomisk. Det ser svært ille ut. Befolkningsmessig har de tapt «et Norge», altså fem millioner, på ti år. Jeg jobber videre med dette.

  • psteigan sier:

   Hei Even
   Det er din skyld at jeg skrev denne kommentaren om Ukraina. Takk!
   https://psteigan.wordpress.com/2013/12/14/enna-er-ikke-ukraina-dodt/

 5. even sier:

  Blir spennende å se hva du finner ut. Lykke til videre!

 6. Godt vi har deg Pål! Nå er det ikke nytt dette med overvåking. Den var ganske omfattende også før datamaskinens tid og Face boks tid. Mangel på respekt for folks privatliv er noe som har preget samfunnet nær sagt hele tiden. At vi som er og har vert avhengige av å selge vår arbeidsevne sees på som en trussel fra kapitaleierne er vel ganske naturlig. DE vet jo selv hvorfor. Disse få, som driver med manipulasjoner, mobbing av syke og arbeidsledige, som setter maktbegjær og penger foran hele menneskehetens overlevelse, vet vi takket være folk som deg hvem er. Rudolf Nilsens ord: «Kan hende det gjelder å redde vår jord» er mer sanne nå enn noen sinne!
  På samme måte som atomtrusselen bare kunne løses ved å sette dem under den samme trussel er det med dronene som du nevner. I dagens ekstreme situasjon er forståelsen for slike ting i ferd med å trenge inn også i det vi kaller sentrums partiene. Forståelsen av at vi alle, uansett sosial plassering, er i samme båt båt, er noe som blir forstått av stadig flere. Det uhyggelige er at det kanskje er for sent. Men stå på! Vi må gjøre hva vi kan. Ditt arbeid er av største verdi for oss!

  • psteigan sier:

   Takk skal du ha! Da jeg jobba med Sammenbruddet skjønte jeg at situasjonen i verden er enda verre enn jeg hadde trodd – og jeg så også at det vi kaller venstresida knapt har forstått en flik av alvoret. Som far og bestefar kunne jeg ikke bare sitte stille og se på elendigheten. Jeg må gjøre så godt jeg kan for å fordype denne analysen og bringe den ut til så mange jeg kan. Jeg har jo ingen organisasjon eller noen penger i ryggen, så jeg er svørt avhengig av at sånne som du bidrar til å spre bloggene mine videre. Det har skjedd en del siden jeg begynte å blogge. Nå leses jeg av mange tusen folk, og jeg har inntrykk av at mange setter pris på det jeg gjør. Det er fint.

 7. Rolf-E sier:

  Når Pål skriver at venstresida knapt har forstått en flik av alvoret synes jeg det er betimelig å spørre om vi idet hele tatt har noen venstreside igjen? Siste valg etterlot et par blødende partier på venstresida etter at en solid porsjon av de «grønne» velgerne flokket seg rundt MDG. Grovt forenkla hører jeg kun noen spede klynk om gratis frukt på skolen, noe om nei til olje i nord samt urettferdig fordelingspolitikk. Samtidig ser jeg – i mine øyne – skremmende allianser med kvinneundertrykkende og homofobe elementer og ideologier i en slags felles (misforstått?) front mot rasisme og undertrykkelse. Trenger vi rett og slett en opprydding og «samling på bånn» eller må det i verste fall skje noe katastrofalt før man våkner?

  • psteigan sier:

   Situasjonen er omtrent så ille, ja. Det organisatoriske nivået er svakt, men langt verre er det med det teoretiske og politiske. At venstresida har lekt med at islamismen er en slags progressiv ideologi er et alvorlig eksempel på dette. At man ikke har tatt miljøkrisa alvorlig et annet. At man omtaler systempartiet Arbeiderpartiet som en del av «venstresida» et tredje. Det trengs fullstendig nytenkning og opprydding i begreper. Og vi må skolere oss opp på nytt.

 8. rormann sier:

  I boka «The Great Transformation» (norsk utgave: «Den liberale utopi») skriver Karl Polanyi om de uhyggelige følgene av at arbeidskraft, jord og penger blir til varer under kapitalismen. Heller enn å påstå at de er varer slik en gjør i ortodoks marxisme, synes jeg det er mer fruktbart å erkjenne at det foregår en stadig kamp mot kapitalens forsøk på å gjøre dem til varer. Arbeider organiserer seg for å motvirke arbeidskraftas varekarakter, store og små bønder kjemper mot markedsmekanismer og landran (land grabbing), og restriksjoner på finanskapitalen (som nå stor sett er fjerna), motvirka at pengene ble varer fullt ut.

  Dine avsløringer viser hvordan det er de samme gigantselskapene som er kapitalens kjernetropper på alle disse tre områdene. To områder til er det viktig for dem å ha kontroll over: Informasjon og kultur. Den amerikanske kulturen – Coca Cola, popmusikken, glansbildet av «the American way of life», McDonalds og Burger King – baner vei for kapitalen, og kontrollen over presse, radio og TV hindrer folk i å få innsikt og organisere seg mot kapitalkreftene, og sprer istedet billig underholdning og falsk informasjon. Det ville undre meg om du ikke finner Fidelity, Vanguard, BlackRock, State Street osv som edderkoppene på disse to områdene også.

 9. Tilbaketråkk: Hjernepolitiet | Steigan blogger

 10. Tilbaketråkk: De ti mest leste i 2013 | Steigan blogger

 11. Tilbaketråkk: Hjernepolitiet | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s