Hjernepolitiet

I forrige blogg De kule, de smarte og den virkelige makta skrev jeg om hvem som egentlig eier disse selskapene som utleverer våre personlige data til den amerikanske etterretningstjenesten. Jeg så spesielt på Google, Facebook og Amazon. En leser spurte meg: Men hvem eier så de mediene som får oss til å bli sløve og godta dette systemet? Og det skal jeg se på her.

United Corporations of the World

I forrige blogg viste jeg at selskaper som Fidelity, Vanguard, BlackRock, State Street osv. er de største eierne i disse tre internettselskapene. Og hvem er så de? Jo, helt riktig. De er også de største eierne i de sju største bankene og finansinstitusjonene og av de største matvaremonopolene og merkevarekjedene. Bak de smilende og kule fjesene til Mark Zuckerberg, Jeff Bezos og Larry Page ser vi simpelthen The United Corporations of the World.

Og hvem eier de største mediene?

I Norge kalles mediene for «den fjerde statsmakt». Det snakkes høytidelig om samfunnsoppdraget til den frie presse. I et samfunn som vårt spiller mediene en utrolig viktig rolle. De programmerer oss og styrer oppmerksomheten vår, samtalene våre og mye av engasjementet vårt. Mediene definerer hva som er viktige saker og hva som ikke er det? Så hvem styrer mediene? Hvem eier dem?

Ekstrem maktkonsentrasjon

I følge amerikanske undersøkelser var det i 1983 50 selskaper som eide 90% av mediene i landet. Allerede det var en veldig sterk maktkonsentrasjon. Men hvordan ser det ut i dag? I 2011 var det seks selskaper som kontrollerte 90% av mediene.

De seks selskapene var General Electric, som blant annet eier NBC og Universal Pictures, Newscorp, som blant annet eier Fox og Wall Street Journal, Disney, som blant annet eier ABC og Pixar, Viacom, som blant annet eier MTV og Paramount Pictures, Time Warner, som blant annet eier Tima, Warner Bros og CNN og CBS, som blant annet eier 60 Minutes.

De seks medegganene USA. Kilde: http://corporatemediaexposed.com/who-owns-the-media/

De seks medegganene USA. Kilde: http://corporatemediaexposed.com/who-owns-the-media/

Disse mediegigantene består av tilsammen 232 selskaper. Det er altså 232 toppsjefer som kontrollerer mediehverdagen til 277 millioner amerikanere. Disse selskapene hadde i 2010 ei samlet omsetning på 275,9 milliarder dollar. Det er mer enn Norges bruttonasjonalprodukt.

Disse selskapene eier mediebedrifter av en eneste grunn, og det er å akkumulere profitt for sine eiere. De har ingen grunn til å drive gravende eller kritisk journalistikk for avsløre maktmisbruk eller undertrykking. Deres eiere og annonsører har heller ingen interesser av at deres lesere og seere reagerer på den økonomiske krisa eller de voldsomt økende klasseskillene ved å gjøre opprør på noen som helst måte. Her trengs ingen konspirasjonsteorier. Dette er de 0,01% som tjener grovt på den politikken som føres.

Men makta er mer konsentrert enn som så

Den virkelige kjernen i dette systemet er mye mindre enn de 232 selskapene. Jeg har sett på de ti største eierne i disse seks mediemonopolene. Og bildet er ikke til å ta feil av. Jeg har lagd en oppstilling over samtlige av disse eierne og sortert dem etter hvem som er eiere i flest av disse mediegigantene. Og her der lista:

Selskap Antall
BlackRock Fund Advisors 6
State Street Corp 6
Vanguard Group, Inc. 6
Fidelity Management and Research Company 5

Og hvilke selskaper er blant de største eierne i samtlige av de sju største bankene og finansinstitusjonene i USA (og verden)? Hvem er største eiere i JP Morgan, Bank of NY Mellon, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs og Morgan Stanley? Jo, nemlig:

BlackRock Fund Advisors
State Street Corp    
Vanguard Group, Inc.    
Fidelity Management and Research Company

Vi trenger ingen vidløftige konspirasjonsteorier om middelalderske brorskap eller Illuminati. Det holder å lese aksjonærlistene fra Wall Street! Bank- og mediekapitalen er ett. Og de samme kapitalgruppene eier også de «kule» nye mediene. Og de er så integrert med hverandre at de i virkeligheten er en megakorporasjon. Og hvorfor driver ikke mediene kritisk journalistikk rettet mot finanskapitalen? Nei, si det, hva kan det komme av?

(Her kan du se hvem som har tjent mest i USA etter finanskrisa.)

Hvordan er det i Norge? Les her.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, Samfunn, USA og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til Hjernepolitiet

 1. Tilbaketråkk: Eierne av Google,Amazon....Oppfølgingsinnlegg | Norwegian-UndergroundNorwegian-Underground

 2. Harald Asheim sier:

  «Samfunnsoppdraget til den frie presse» høyres vakkert ut; meir infamt kan det ordlegges : «Oppdraget til den statssubsidierte pressen». Kanskje består det like mye i å opprettholde en meiningskonsensus, som å være kritisk og å slippe til kritiske stemmer? Det nye i dag er at pressen (etablerte aviser +NRK) må forholde seg til nettsteder som dette.

  Denne bloggen er antakelig innen nettverket du avslører? Og blir muligegens også arkivert av NSA. Det er grunn til å være bevisst på det. Likevel er det enklere å nå ut med fritenkende synspunkter i dag enn noen gang tidligere, i alle fall enda….

  • psteigan sier:

   Jeg har ingen illusjoner om dette. WordPress eies av Automattic, som sikkert blir kjøpt opp av en korporasjon, hvis de gjør det bra. Og jeg har nå søkt på så mye av det som utgjør kjernen i maktnettverket, at bare det gjør meg suspekt. Det er det som kineserne kaller å «danse i ulvens munn». Men så lenge jeg kan bruke denne kanalen, så når jeg fram til inntil titusener av lesere, som jeg ikke ville ha nådd ellers, siden jeg stort sett blir nektet adgang til konsensusmediene. De som liker det jeg gjør kan bidra ved å spre bloggene mine så mye de kan.

 3. rormann sier:

  I Den store sammensvergelsen (publisert januar 24, 2013) skreiv du: «Blant de 0,01% som soper til seg det meste av inntjeninga i det amerikanske samfunnet er det bare ei gruppe som står over banktoppene, og det er toppene i rustningsindustrien. Det dreier seg om sjefene for Northrop Grumman, Lockheed Martin og Boeing. Vi snakker nå om svært få, ekstremt rike mennesker som manipulerer finansmarkedet, regjeringer og kriger for å bli enda rikere.» Og blant disse er det «0,01% som forsynte seg med 37% av dette igjen».

  De 0.01% av USAs 300 mill innbyggere utgjør 30 tusen personer. Det er ganske mange hvis vi snakker om hvem som sitter med den økonomiske og politiske makta. Antakelig er det en mye mindre, ledende kjerne blant disse som sitter med den virkelige makta. Det kan godt hende at toppene i rustningsindustrien er blant dem. Men det er noen som eier de største rustningskonsernene. Jeg søkte litt på de største eierne av dem på http://www.nasdaq.com. Det er noen gjennomgående trekk: Andre firmaer, ikke privatpersoner, har de store aksjepostene. De 5-6 største eller så har sammenlagt så store andeler at de kontrollerer selskapet. Ikke overraskende er State Street og Vanguard i denne kontrollerende gruppa. Slik ligger de an, rangert etter eierandel i fem store rustningskonsern:
  State Street Vanguard
  Lockheed Martin 1 4
  Northrop Grumman 1 2
  Boeing 4 3
  General Dynamics 5 4
  Honeywell 1 3

  En annen gjenganger er britiske Barclays. Og hvem eier de store oljeselskapene? Vanguard, State Street og Barclays er de største eierne av Exxon, Chevron og ConocoPhillips.

  Når kapitalen er så konsentrert og sentralisert er det samarbeid og ikke konkurranse som gjelder. Målet til eierne av disse megaedderkoppene er nok ikke først og fremst å bli personlig rikere. For det første må de sørge for at kapitalen deres vokser. Med sin dominerende makt og innflytelse har de kanskje et stort ansvar for at amerikansk kapital i sin allminnelighet også vokser. Dessuten tenker nok disse gutta langsiktig. Det er nok ikke uten grunn at de har plassert investeringene sine i så strategisk viktige sektorer som bank og finans, olje, næringsmiddelindustri og rustningsindustri.

  • psteigan sier:

   Ypperlig arbeid. Legg inn BlackRock i søket ditt, så tror jeg du får samme mønster.
   Det er riktig at oligarkene er ikke de 30.000. Oligarkene er noen få hundre og de mektigste av dem er noen få titall. Det du også vil se er at disse selskapene eier hverandre, slik at de utgjør mer av megakorporasjon enn konkurrerende kapitaler.

 4. rormann sier:

  Ja, men State Street og Vanguard ser ut til å være de største sammen med Barclays og et par andre. Jeg kunne nok lagt til energisektoren også. Vanguard og State Street er f.eks. de største eierne av General Electic. Jeg har tenkt en del på om disse megakonsernene har en Akilleshæl – et svakt punkt. Jeg ser bare én – at veksten går i null. Da stopper økonomien opp, slutter å fungere. Økonomene spår at veksten vil bli svakere, særlig i Vesten. En kunne tenke seg at vekstraten blir pent og rolig mindre og mindre etterhvert som «limits to growth» kommer nærmere. Slik går det nok ikke. Positive tilbakekoplinger som begynner å virke ved en begynnende krise, kan få ting til å skje fort. Det er på tide å tenke på hva som konkret kan skje og hvordan det kan møtes. Du er kanskje allerede i gang med Hva må gjøres 2.0…

  • psteigan sier:

   Jeg så en annen ranking med BlackRock på topp, men det er ikke så farlig. Poenget er den enorme konsentrasjonen og kysseierskapet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s