Annet

Denne boka har blitt til gjennom mye lesing og gransking av kilder. Men jeg har også hatt en del viktig inspirasjon underveis.

Ved juletider 2009 hadde jeg en lang samtale med Henning Mankell der jeg la fram en del av de oppdagelsene jeg hatt gjort når det gjaldt miljø, energi, økonomi og forholdet mellom Kina og USA.

– Pål, dette må du skrive om, sa Henning. Det er viktig stoff, og mye av det er ukjent for folk.

Hennings sterke engasjement for disse sakene gjorde at jeg fikk en ekstra grunn til å skrive.

Våren 2010 hadde jeg en del intense diskusjoner med en annen god venn, nemlig Halvor Fjermeros. Han utfordret meg på retninga, dokumentasjonen og opplegget for boka. Vi var slett ikke enige om alt, men Halvor ga meg god motstand og inspirasjon.

Våren 2010 ga NFF meg et stipend for å skrive ferdig denne boka som aktuell debattbok. Det har vært et verdifullt økonomisk bidrag og en fin anerkjennelse.

Spartacus forlag og Leopard förlag har vært proffe, engasjerte og de har vært til god hjelp i arbeidet med å forbedre manus.

Rød Ungdom har flere ganger invitert meg til å snakke om temaene i denne boka. Det har vært spesielt inspirerende å oppleve det sterke engasjementet og de utfordrende spørsmåla fra de røde ungdommene.

8 svar til Annet

 1. getbye sier:

  Hei,
  jeg leste boken din over de siste dagene, og det var fantastisk lesning. Dette er uten tvil et av de best egnede verker for folkeinformasjon, uten å bli belærende og moraliserende. Jeg er selv godt kjent med innholdet i boken, men ble likevel sjokkert over mye av informasjonen du deler med leseren. Dette er budskap som må ut, og det må ut nå.

  Hvordan stiller du deg til at boken kopieres og spres på skoler og andre offentlige steder?

  Jeg tar gjerne en prat, da vi er en gjeng som tenker at vi endelig har fått et verk som egner seg ypperlig til organisering og motivasjon. Det handler om å løfte hodet og se det store bildet. Du har malt det bildet!

 2. erikness1 sier:

  Har startet studiesirkel i Larvik. Møte 2, lese kap 2 er onsdag 24. mai

 3. getbye sier:

  Kommer boka til å bli oversatt til engelsk?

 4. getbye sier:

  Det er gledelige nyheter! Dette er et overkommelig verk for mannen og kvinnen i gata, informasjon som er umulig å ignorere og som vil gjøre motivasjonen stor for å sørge for endring i hvert individ og dominoeffekt utover dette.

  Jeg vil også legge ved en film jeg så i går, dokumentaren «Home» fra 2009, som i stor grad bygger på den samme informasjonen som du gir i boken din. Har du sett den? http://www.homethemovie.org/en

  Du har unnlatt å svare på spørsmålet mitt om mulighet til å kopiere boken i kompendier, for å dele ut til barn og unge på skoler og i offentlige rom. Jeg er klar over at det kanskje er et vanskelig spørsmål, ettersom du har lagt tid og sjel ned i dette prosjektet, og lever i et kapitalistisk samfunn hvor pengene også er nødvendige for idealisten. Dersom du er interessert i diskutere dette, send meg en mail på remibyebye@gmail.com. Jeg tror tiden er overmoden for massemobilisering, og det å spre dette ypperlige læreverket, gjennom samtaler og repetisjon, vil kunne føre til raskere bevissthet blant folket. Norge har fortsatt forutsetningene til stede for demokratisk endring, men det fordrer at man klarer å engasjere og spre kunnskap. Og din bok er det mest passende verktøyet vi har i dag.

  Erikness1; La oss linke, så kan vi dele tanker og diskusjoner, og kanskje planlegge samlinger utover de lokale.

  • psteigan sier:

   Hei

   Takk for viktig innspill. Når det gjelder utdelinga av boka, så er det probemer med det på kort sikt. Dette er ikke først og fremst viktig for meg, men absolutt for forlaget. De har stilt opp og lagt penger i prosjektet, og må jo ha noe igjen. Og Spartacus er et av de meget får forlaga i Norge som utgir så radikal litteratur. Oktober gjør det for eksempel ikke. Derfor må vi ta hensyn til Spartacus. Ellers deler jeg så mye jeg kan både via bloggen og via Radikal front der jeg legger ut alle de gamle bøkene mine gratis.

 5. getbye sier:

  Hei igjen,

  jeg skjønner problemstillingen, og vi ønsker selvfølgelig ikke at Spartacus skal bli skadelidende i denne sammenheng. Jeg kan kontakte Spartacus selv og diskutere saken. Det hadde vært et alternativ om jeg og de andre kjøpte bøker til en redusert pris, og distribuerte. Vi tenker om mulig å gjøre et PR-stunt i forbindelse med dette, og involvere engasjerte skoleelever. Klare vi å få en stor mengde skoleelever med på dette, så får vi gjerne et medieoppslag om saken, og boken kan få gratis reklame. Barn og unges engasjement klinger stort sett bedre for avisene enn kjente kommunister;)

  Ellers har jeg stor tro på engasjement gjennom hiphop-kulturen. Dette er for de fleste mennesker ukjent, men hiphop er en av de største antikapitalistiske bevegelsene som finnes, og i mine øyner en særegen kultur i opposisjon til det markedsstyrte samfunn. Det er en innfallsvinkel for å nå ut til massene, gjennom et annet medium enn bøker og litteratur. Jeg vil aldri kunne forlate skriftlige kilder, men ser behovet for å supplere med andre medier og perspektiver. Det handler om å samles rundt et felles problem. Veien til opplysning er ikke rett frem, så vi tenker også å spre enkelte cder fra artister som gir ut musikken sin gratis nettopp for å spre budskapet. Vi støttet tidligere i år en uavhengig artist, Professor A.L.I, til utgivelsen av hans 2. album, gjennom prosjektsiden Kickstarter.com, som er et nettbasert dugnadssamfunn. hvor man kan støtte prosjekter som man ser som nyttige og ønskelige. Platen hans «Emerald Manifesto» er et kunstverk som knytter det økologiske perspektivet inn i motstandskampen, på lik linje med deg. Tekstene baserer seg på kunnskap om det som skjer rundt oss, og evnen til å produsere musikk som samtidig spre informasjon og motivasjon er det som gjør at hiphop er en helt unik form for kultur, musikk, kunst. Det handler om å se helheten nå, hvordan alt henger sammen, og det er der vi kommer til å legge hovedfokuset når vi organiserer oss og jobber mot massene.

  Filmer er også et medium som egner seg godt til å spres, og jeg anbefaler trilogien til Godfey Reggio Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, og Naqoyqatsihttp ://www.koyaanisqatsi.org/
  er ypperlige filmer, som på en utrolig måte beskriver menneskehetens ødeleggelser av det vakreste ubeskrivelige vi lever i. «Home» som jeg så forleden var simpelthen din bok, filmatisert. Så den er uvurderlig.

  Jeg skal benytte meg av bloggen din, og Radikal Front har jeg ikke besøk enda så gjør det snarlig.

  Sorry maset! men er veldig engasjert nå!
  Takk for tilbakemeldingene!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s