Ikke fortell dette til europeiske velgere

Europa sliter med gjeldskrise, massearbeidsløshet og stagnerende industri. Lederne i EU går fra det ene mer innholdsløse toppmøtet til det andre, men prøver å forsikre Europas innbyggere om at de har en plan. Hvis bare landene avstår enda mer makt til disse ikke-valgte toppene.

Men de aner ikke hva de skal gjøre!

Det EU-toppene ikke forteller sine velgere er at Europa står foran ei energikrise ingen har sett maken til, og at de ikke har peiling på hvordan denne krisa skal løses. La oss se på noen få grafer.

Olje- og gassproduksjon og -forbruk i Europa

Disse to grafene viser at Europa vest for det tidligere Sovjetunionen er totalt avhengig av import av olje og gass. Egenproduksjonen går ugjenkallelig nedover. De eneste lyspunktene er Norge, Danmark og Nederland. Dem kommer vi tilbake til.

Storbritannia ute å kjøre

Nylig var David Cameron i Norge for å sikre Storbritannia langsiktige kontrakter for leveranse av olje og gass fra Norge. Et lite blikk på to nye grafer viser hvorfor han var så oppsatt på det.

Storbritannia var en olje- og gassgigant. Men det er auld lang syne. Nå er landet på vei til å bli en mygg. Toppen ble nådd for mer enn ti år siden, og nå er landet nettoimportør av olje og gass. Og det går fort utforbakke.

La oss se på Nederland

Nederland hadde en gang en langsiktig og forsiktig utvinning av gass, helt til det energifattige EU la press på landet for å øke utvinninga. Nederland er den eneste store gassprodusenten på kontinentet. Og der er prognosene alt annet enn festlige.

Grafen viser de nederlandske myndighetenes prognoser for gassproduksjonen, og de er sannsynligvis for optimistiske.

Et ikke fullt så yndigt land

Danmark er ikke en stor olje- og gassprodusent, men landet er nettoeksportør både av olje- og gass, og er derfor et lyspunkt for et ellers nokså dystert EU. Ulempen er at toppen ble nådd rundt 2005 og at det punktet der man importerer mer enn man produserer nærmer seg ubønnhørlig – og raskt.

Så er det bare Norge igjen

Vest for Russland er det derfor bare Norge som har betydelige olje- og gassressurser i Europa. Uten Norge er EU prisgitt russiske leveranser eller import fra Midt-Østen. Jeg har tidligere på bloggen vist at også Norge er over oljetoppen. Det skjedde i 2001. Produksjonen er omtrent halvert siden den gang, så utforbakken er bratt.

De siste tallene fra oljedirektoratet viser en nedgang på 17% fra august til september 2012. Og septembertallene fra 2012 ligger også ca 17% under september 2011.

Så heller ikke Norge kommer til å redde EU, hvor mye Jagland enn prøver. Og alternative energikilder er ikke i nærheten av å kunne erstatte olje og gass i Europa nå.

Konsekvensene

for EU blir:

For anybody who doesn’t fully understand the Euro situation, it is explained very simply in the picture below……..

Pythagoras’ theorem – 24 words.
Lord’s Prayer – 66 words.
Archimedes’ Principle – 67 words.
10 Commandments – 179 words.
Gettysburg address – 286 words.
US Declaration of Independence – 1,300 words.
US Constitution with all 27 Amendments – 7,818 words.
EU regulations on the sale of cabbage – 26,911 words

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, EU, Opprør og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

10 svar til Ikke fortell dette til europeiske velgere

  1. Frode Hermann Bøe sier:

    Svært enkel og oppklarende artikkel

  2. Lars Hektoen sier:

    Hei,
    Var det så at du hadde svaret? Den politikken som skal til for å bringe oss ut av denne krisen? Alle vet jo nå at vi er inne i en situasjon det krever radikale grep for å jobbe seg ut av. Skulle vi ikke heller konsentrere oss om å foreslå noen løsninger. Personlig tror jeg at det vil utvikle seg uformelle bottom-up, eller grasrot-strukturer der folk på lokal basis vil danne en slags undergrunns-lokal økonomi som kan brødfø familier der forsørgeren er uten jobb. Jobbene kommer jo ikke tilbake i industrien, de har kineserne og andre underbetalte asiater overtatt.
    Men vi trenger sårt noen fremtidsvyer som inspirerer til noe mer enn pur fortvilelse!

  3. psteigan sier:

    Jeg jobber med en oppfølger til Sammenbruddet. Arbeidstittelen er «Hva må gjøres? 2.0», så ambisjonsnivået er det ikke noe å si på. Jeg er helt enig i at vi må snakke løsninger, og jeg tror som deg at det vil oppstå uformelle grasrotstrukturer. De kan fungere godt eller dårlig, alt etter som. Det bør utvikles strategier, taktikker og erfaringsutvekslinger for dette. Jeg mener at vi må begynne å bygge det nye samfunnet nå. Vi kan ikke vente til dette samfunnet bryter helt sammen. Hva jeg eksakt mener med det, er jeg ikke så sikker på foreløpig.
    Når jeg bruker mye krefter på å vise hvor dårlig det ligger an, så skyldes dette at sjøl svært oppegående mennesker har svært lite peiling på dette. Mediene er nesten totalt fri for stoff som kan gi innsikt og forståelse.
    Når mange nok har forstått alvoret, kan vi komme videre.

  4. Lars Hektoen sier:

    Hei,

    Enig i det, folk flest lukker øynene og går i flokk mot stupet så det er all mulig grunn til å rope ut et varsko. Hvorfor vi ikke tar det inn over oss kan man spørre om Norge er et så spesielt land, så her nytter det kanskje ikke uansett. Men det er viktig å gi håp ved å vise til de gode eksemplene, selv om de er små og spede enda.

  5. Olav Liseter sier:

    bra at det kommer en oppfølger. lett å bli deppa av utfordringene som kommer. dessuten kan man komme litt bakpå i debbatten om man bare kjem med det som er gæli med motparten. takker for at du er med på å åpne øya mine for framtida. er spent på hva din løsning er (dog har vi vel fått en forsmak). prøver å finne meg sjæl politisk.
    trist at det er så skummelt å kalle seg kommunist om det er det jeg er. blir litt prega av det vi har fått gjennom foreldre og skole under min oppvekst på tidlig 90tall. men jeg ser nok at dem egentlig ikke har skjønt hva det går ut på – ikke i det heletatt egentlig…

  6. Tilbaketråkk: Bloggerfaringer | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  7. Tilbaketråkk: Så nær sammenbruddet | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  8. Tilbaketråkk: Statoils salg varsler røffe tider | Steigan blogger

Legg igjen en kommentar