Kina ryster verden

I boka Sammenbruddet ser jeg på den voldsomme forandringen av styrkeforholdene mellom stormaktene som har pågått de siste årene og som faktisk bare styrkes av den økonomiske krisa. Dette handler først og fremst om Kinas framvekst som en mulig ny supermakt i konkurranse med USA.

Her er noen klassiske eksempler som viser hvordan Kina rykker fram og forbi.

Verdens største økonomier

Det er flere måter å måle størrelsen på et lands økonomi på. En måte som er blitt svært utbredt er å se på bruttonasjonalprodukt basert på kjøpekraftsparitet, på godt norsk: hva man får for pengene. Målt på denne måten er Kina raskt på vei til å ta igjen USA som verdens største økonomi. (Kilde: Wikipedia, 2011) I en rapport fra IMF hevdes det at Kina kan komme til å ta igjen USA allerede i 2016.

Dette kan også vises grafisk slik:

Kina haler raskt innpå USA

Bilproduksjon

Bilen har vært sjølve symbolet på den amerikanske økonomien, og USA har vært verdens bilfabrikk nummer én. Den tida er slutt. Nå er Kina verdens ubestridte ener innen bilproduksjon. Da jeg møtte borgermesteren i Shanghai i 1981 sa han at han drømte om at hver kineser skulle ha sin egen bil. For meg lød det mer som et mareritt enn som en drøm, men skulle Kina oppnå samme biltetthet som USA, ville antall kjøretøyer i verden måtte dobles. Denne tabellen viser samlet produksjon av alle kjøretøyer. (Kilde Wikipedia, 2011)

Største havner

Som verdens største eksportnasjon trenger Kina å frakte varene til markedene i Vesten, og det foregår i første rekke med skip. Derfor har Kina bygd opp sine havner til å bli noen av verdens største og travleste. Den eneste europeiske havna som kan måle seg med de kinesiske havnene er Rotterdam. Men kineserne er leie av at deres skip må ligge og vente på kaiplass i den nederlandsk havna, så de har kjøpt havnerettighetene i den greske havnebyen Pireus for 35 år. Målet er å bygge ei havn der med større kapasitet enn Rotterdam. Tabellen nedenfor bygger på Wikipedia, 2011:

Ni av ti blant verdens største havner ligger i Asia, de fleste av dem i Kina

Høyhastighetstog

Et område der Kina satser mer enn noe annet land i verden er utbygging av et nett med høyhastighetstog. Her er ikke USA en gang med i konkurransen. (Wikipedia, 2011)

Kinas satsing på høyhastighetstog setter alle konkurrenter i skyggen

Les mer i boka

Dette er bare noen smakebiter. I Sammenbruddet gjennomgår jeg endringene i styrkeforholdene mellom USA og Kina på område etter område, og drøfter hva dette kan føre til på kortere og lengre sikt. Les den og vær med i diskusjonen.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, Kina, USA. Bokmerk permalenken.

6 svar til Kina ryster verden

  1. Tilbaketråkk: Steigan på Protestfestivalen | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  2. Tilbaketråkk: Kina – en koloss på leirføtter? | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  3. Tilbaketråkk: Kina og landgrabbing | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  4. Tilbaketråkk: Å tenke det utenkelige | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  5. Tilbaketråkk: Sammenbruddet på radio | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  6. Tilbaketråkk: Kapitalismen i siste fase? | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s