Libyakrigen: Krev uavhengig granskning!

Ære være NRK Brennpunkt. De har gravd fram viktige deler av sannheten om Norges og NATOs skitne krig i Libya. Men ingen ære til norsk presse fram til nå. De har latt den rødgrønne regjeringa slippe unna både med bruddene på den norske grunnloven og den fullstendig løgnaktige begrunnelsen for krigen. Og Stortinget lot det skje. Derfor må det en uavhengig granskning til.

Vi vet nå mye om den skitne krigen:

Sirte før og etter NATOs krig. Halvorsen «angrer ingenting».

Stortinget har sviktet sin oppgave

Det er den rødgrønne regjeringa som er konstitusjonelt ansvarlig for Norges krigsforbrytelser i Libya. Men Stortinget slipper ikke unna. Stortinget godtok at regjeringa ikke hadde lagt fram et så alvorlig spørsmål som krig for de folkevalgte. Ja, Stortinget godtok at det ikke engang forelå et formelt vedtak fra ei samla regjering. Derfor er Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité inhabil i denne saka.

Derfor rettet jeg tidlig en henvendelse til Riksrevisjonen ved riksrevisor Jørgen Kosmo. Han svarte da:

Jeg har lest din henvendelse, og dersom du ønsker en prøving av Regjeringens beslutning er det Kontroll og Konstitusjonskomiteen du bør henvende deg til.

For øvrig er det min mening at Regjeringen har sitt på det tørre.

Her begår Kosmo en alvorlig feil. Han skriver at denne saka ikke skal behandles av Riksrevisjonen og i neste setning behandler han den likevel, ved å erklære – uten saksbehandling – at regjeringa har sitt på det tørre. Dermed har han også gjort seg inhabil.

Da gjenstår bare en uavhengig granskning

Regjeringa har til nå prøvd å løse sine alvorlige Libya-problemer med å vende det døve øret til oss få som har kritisert den. Vi har bare vært en håndfull. Dem jeg har oversikt over utenom meg sjøl er Edvard Vogt (som var først), Erling Borgen, Hans Ebbing og Dag Østerberg. (Partiet Rødt aksjonerte utenfor SVs landsmøte i 2012 med krav om granskning.) Regjeringa har bare avfeid oss fordi vi ikke har noen makt. Men etter NRK Brennpunkts avsløringer kan den ikke fortsette å stikke hodet i Libyas sand. Jo lenger den venter nå, jo verre blir skandalen. Derfor bør den så fort som mulig oppnevne en kommisjon som kan gjennomføre en uavhengig granskning av hele saka.

Det ønsker nok ikke Stoltenberg å gjøre. Derfor er min oppfordring til SVs, Senterpartiets og Arbeiderpartiets medlemmer: Krev uavhengig gransking nå! (Eller betal for det i valgkampen.)

Oppdatering: Er de krigsforbrytere?

Dette innlegget ble publisert i krig og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

12 svar til Libyakrigen: Krev uavhengig granskning!

  1. Prowl McMagne sier:

    Det står mange bak dere få!

  2. Joar Stegane sier:

    Dette er bra, Pål, for eg kunne ikkje ha sagt det betre sjølv!

  3. Jan Hårstad sier:

    Her er det mye snodig. Jeg er også for gransking,så det er sagt. Pål S. trekker fram Braanens leder idag(13 mars) som er kritisk,jeg hadde nær sagt 2 år etter. For var Klassekampen på barrikadene i noen særlig grad i 2011? Erik Solheim/Halvorsen bygget om SV til et bombeNato parti under Balkankrigene og siden er de begeistrede tilhengere av det globale Natos militære omdannelse av verden. Solheim,som i ettertid er kritisk til norsk Libyavedtak,sluttet seg til politikken i 20011. Bård Vegard Solhjell ledet et landsmøte (toppmøte?) i SV med begeistret krigsretorikk.
    «Venstresida» i Norge behandlet disse norske krigsforbryterne med stor respekt som om alt var helt normalt.
    Og nå: globaliserings og omfordelingskrigene skyter bare fart. Syriakrigen er jo i sine metoder og struktur en blåkopi av Libyakrigen. Men hvor er «venstre» henne nå? Det fortoner seg som om de liker alliansen Nato-Qaida.
    Det er jo helt riktig som MidtØsten-veterananalytiker Barry Rubin skriver 6 mars 2013: «En kan si at USA forsøker å gjøre islamismen til et redskap for vestlig imperialisme.» Forstår ikke det norske «venstre» så enkle saker?

  4. psteigan sier:

    KK tok avstand fra Libya-krigen. Det var viktig på et tidspunkt hvor SV var massivt for. Men siden har KK vært ganske så taus. Det henger nok sammen med at Braanen mener at regjeringa tilhører «venstresida» og at han støtter den. Det du skriver om Solheim, Halvorsen og Solhjell er helt riktig, og i tråd med det jeg skriver i mine artikler. Hvis det er «venstre» å føre en brutal kolonikrig, hva er så høyre og hva blir meningen med det politiske språket? Syria-krigen er helt paralell, og der er vi også alliert med jihadistene, Qatar og Saudi-Arabia. De eneste som har hindret Norge i å være aktiv krigsdeltaker er Russland og Kina. Islamismen er et redskap for Vesten. Brorskapet er laakeier for den globale kapitalismen og støttes av arabisk oljeimperialisme. At venstresida tror at islamismen er en slags anti-imperialisme, er jo bare tragisk.

  5. Kari Elisabet Svare sier:

    Tenkte på deg og ditt tidligere innlegg under Brennpunktprogrammet i går, hvor det kom fram mer som gjør saken verre. Det at AU`s fredsdelegasjon ikke fikk lande og at Gaddafi-regimet godkjente en fredløsning uten at bombinga av den grunn stanset. Flau over å være norsk.

    Og, som noen alt har kommentert, jeg tror mange er med deg i et krav om uavhengig gransking. Den som er flink med data kan sikkert benytte facebookgrupper eller lignende til å samle folks stemmer i kraftige opprop, både i denne og andre viktige saker. Jeg har et handicap med data. Forsøkte å lage en blogg her om dagen, av enkleste sort, og klarte ikke en gang det. Kan noen hjelpe til?

    Jeg har forøvrig foreslått at vi bør kreve folkeavstemning om Norge skal inn i fremtidige kriger som ikke er våre. Hvordan går man fram i sånne saker? Må det komme fra et politisk parti? Både de bittesmå Grønne og Røde er forøvrig blitt forelagt forslaget.

    Første gang landet vårt ble nevnt som terrormål, var en konsekvens av at vi støttet kampen mot Irak. Og siden har vi fortsatt å bidra til å øke terrorfaren her hjemme.

  6. getbye sier:

    Reblogged this on getbye.

  7. Tilbaketråkk: NATOs krigsforbrytelser i Libya | Taliban Norge

  8. Tilbaketråkk: Ødeleggelsen av Libya – et samlet storting ansvarlig | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  9. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på 2013 | Steigan blogger

  10. Tilbaketråkk: Tilbakeblikk på 2013 | steigan.no

Legg igjen en kommentar