Oljefondet er ikke spiselig

Norske politikere har med noen få hederlige unntak en totalt ansvarsløs holdning til den framtidige matforsyninga vår. Holdninga later til å være at vi er så rike at vi kan kjøpe den maten vi trenger i utlandet. To eksempler viser hvor sårbare vi er.

Kjøttskandalen

Da Håkon den gode Adalsteinsfostre kom fra England (ca. år 935) for å kristne Norge, hadde han med seg prester – og et veldig sterkt tabu mot å spise hestekjøtt. Bøndene på Mære tvang ham til å spise hestelever, og det gikk så som så med kristninga. Men tabuet mot hestekjøtt vant etter hvert fram med kristendommen. I det kristne Sør-Europa har de aldri hatt noe slikt tabu.

Peter Nicolai Arbo: Håkon den gode under blotet på Mære.

Men skandalen handlet jo ikke om hest. Den handlet om et globalisert matmarked der noen få aktører driver en fullstendig hensynsløs jakt på profittmarginer uten omsyn til folkehelse, dyrehelse og opprinnelsesmerking. Under seg har de et uoversiktlig system av mellomledd og underleverandører som er pip åpent for svindlere, mafiavirksomhet og annen kriminalitet. Vi er fått se fliken av en verden der menneskehandlere og våpensmuglere er involvert i en matvarehandel som mildt sagt er usunn.

Problemet: overdrevet kjøttforbruk og farlig, globalisert handel

Det er naturligvis jakten på profitt som har ført billig hestekjøtt inn i lasagna og kjøttdeig. Men det peker også på at det er dyrt å produsere kjøtt. Ett kilo oksekjøtt krever 12.000 liter vann i fôrproduksjonen og fører til et utslipp av CO2 som tilsvarer å kjøre en personbil 250 kilometer. Den globale produksjonen av storfekjøtt er simpelthen så omfattende at den er økologisk og økonomisk skadelig.

Problemet med det rumenske hestekjøttet var naturligvis at det var økonomisk svindel, men det var også en skandale fordi det ikke fantes noen helsekontroll, ikke av eventuelle medisiner eller sjukdommer. Når så denne handelen går på kryss og tvers over hele det europeiske kontinentet, skal det ikke mye til før vi har en pandemi på nakken.

Norsk kjøttproduksjon en båtlast unna sammenbruddet

Norge importerer soya og andre landbruksvarer fra Brasil for 3 milliarder kroner i året. Norsk landbruk har gjort seg totalt avhengig av denne soyaimporten. En gang i måneden kommer en båtlast med brasiliansk soya til Denofa i Fredrikstad. Skulle båten ikke komme, ville norsk kyllingproduksjon stoppe omtrent umiddelbart. Norsk kjøtt- og tildels også melkeproduksjon er helt avhengig av kraftfôr. Over 75% av kraftfôret er soyamel fra Brsail.

Soya-produksjonen i Brasil er en trussel mot regnskogen

Soya-produksjonen har allerede ødelagt 21 million hektar skog i Brasil og har ført til rasering av umisteligelig regnskog. Dette fører til tap av biologisk mangfold og det bidrar i stor grad til global oppvarming. Det blir dobbeltmoral når Norge på den ene sida gir penger til Brasil for å verne regnskogen og på den andre sida importerer soya fra et produksjonssystem som ødelegger regnskogen. (Dessuten investerer oljefondet i brasiliansk palmeoljeproduksjon, som også ødelegger regnskogen.)

(Oppdatering: Idet jeg hadde publisert denne bloggen, kom meldinga om at oljefondet selger seg ut av Wilmar. Mange har krevd dette, og nå har vi lykkes.)

Også andre jakter på det samme fôret

Kina, med sin voksende middelklasse som krever stadig mer kjøtt, er allerede en stor importør av soya, og landet kjøper opp jordbruksland på tre kontinenter for å sikre mat til 1,4 milliarder kinesere i framtida. Andre land som kjøper jord er Sør-Korea, Saudia-Arabia og Qatar. Dermed har vi ingen garanti for å få kjøpt den maten vi trenger i framtida. Noen kan ha tatt kontrollen om den før oss.

Og hvis vi ikke har skjønt det før: Da vil vi oppdage at oljefondet ikke er spiselig!

Les også: Mektige markedsaktører.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, Miljø og merket med , , . Bokmerk permalenken.

10 svar til Oljefondet er ikke spiselig

  1. Unni Kjærnes sier:

    Jeg er helt enig. De siste par tiåra har det skjedde en omlegging av matpolitikk og endring i matforsyningssystemet som er dramatisk på kort og enda mer på lang sikt og kjøtt er her et helt sentralt spørsmål. Norsk politikk er i så måte slett ikke hva den lover, den gir verken Norge eller verden matsikkerhet. Nå er den politiske strategien å øke kjøttproduksjonen og holde prisene nede, snarere enn det omvendte. Poengene du har kommer lite til syne i norsk offentlighet og venstresida ser ikke ut som den har veldig gode analyser. Jeg skrev en kronikk om noe av dette, om hestekjøttskandale og kollaps i kontrollsystemet, i Dagsavisen sammen med Arne Dulsrud: http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1012/thread268159/#post_268159

  2. psteigan sier:

    En ypperlig kronikk. Jeg legger lenke til den under bloggen min. Venstresida følger dessverre svært dårlig med på disse sakene. La oss prøve å vekke den.

  3. Reblogged this on Testblogg for Hemmelig Adresse and commented:
    Add your thoughts here.. (optional)

  4. Henrik Slagsvold. sier:

    Nok en opplysende artikkel. Men nå venter jeg spent på dine synspunkter på Hugo Chavez. Han er vel verdt en grundig kommentar? På forhånd takk.

    • psteigan sier:

      Han er det. Det kommer nok en kommentar, men jeg må innrømme at jeg ikke har studert ham, så jeg må lese meg opp først.

  5. KZ sier:

    Du må lese denne, Pål:

    http://www.aschehoug.no/katalog?productId=62287764

    Sigmund Jensen har skjønt uendelig mye mer enn norske journalister og avisredaktører. Det flere hundre sider lange noteapparatet alene, gjør denne romanen verdt prisen. Dessverre er den selvsagt blitt møtt med rungende … taushet. Enda den er utgitt på Aschehoug.

  6. getbye sier:

    Reblogged this on getbye.

  7. Tilbaketråkk: Overraskelse: systemkritikk i valgkampen! | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

  8. Tilbaketråkk: K-ordet i kapitalismens tid | Steigan blogger

  9. Tilbaketråkk: En svært risikabel politikk | Steigan blogger

Legg igjen en kommentar